Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Město podpoří neziskovky, které pomáhají lidem bez domova i osobám se závislostí na drogách

Dvě plzeňské organizace, které pomáhají bezdomovcům i lidem se závislostmi, dostanou od města dotace ve výši 938 tisíc korun. Záměr musí ještě schválit zastupitelstvo. Spolek K SRDCI peníze využije na projekt Naslouchárna Betlehem. Jejím účelem bude, aby se bezdomovcům dostalo základní zdravotní péče a hygieny. Podpora by měla zamířit i k organizaci POINT 14 a jejímu projektu Restart. V rámci něj se lidé, kteří se zbavují závislosti, zapojují do úklidu.

„Obě organizace připravily projekty, které mají pomoci lidem na okraji společnosti a podpořit je, nejen v zajištění praktických stránek života jako je například poskytnutí lékařské konzultace či hygienického servisu, pomoc se zbavením závislostí či osvojování pracovních návyků, ale pomoci jim i v oblasti psychické a duchovní. To vše včetně jejich aktivního zapojení, například do úklidu veřejných prostranství. Jde o velmi širokou škálu aktivit, které mají být prospěšné i obyvatelům Plzně,“ uvedla radní města Plzně pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN). Oba projekty navíc počítají s tím, že se klienti zapojí i do úklidu veřejných prostor.

Desítky lidí z ulice dostaly druhou šanci díky azylovému domu Patronus, pomáhá závislým na alkoholu

Jediný svého druhu v Česku. To je azylový dům Patronus, který nabízí pomoc lidem bez domova, jež se navíc potýkají se závislostí na alkoholu. Zařízení pomohlo za rok svého fungování už 41 lidem. U řady z nich se zlepšil zdravotní stav, přestali pít...

Spolek K SRDCI by mohl získat dotaci ve výši 800 tisíc korun, které využije na projekt Naslouchárna Betlehem. „Během roku 2024 se nám podařilo rozšířit aktivitu úklidů černých skládek, veřejného nepořádku na tři úklidy za týden. Díky finanční podpoře, tak můžeme nejen lépe reagovat na základní, existenciální potřeby lidí bez domova a zajistit hygienický servis, ošacení, občerstvení, konzultace s lékařem, duchovní servis, ale také mnohem lépe a častěji posilovat jejich důstojnost, vztah k práci, životnímu prostředí, a to postupnou formou jejich zaměstnání a posilování jejich motivace skrze ocenění a odměny za jejich činnost,“ říká k projektu ředitelka organizace K SRDCI Lucie Vavrušková. V příštím roce by chtěli úklidy černých skládek rozšířit o sběr injekčních stříkaček.

Potřebovali bychom dům pro nemocné a umírající lidi bez domova, říká ředitelka spolku K Srdci

Touha pomoci lidem bez domova stála za vznikem spolku K Srdci. Jedná se o dobrovolné neziskové sdružení občanů, jehož cílem je podpora a doprovázení lidí v těžkostech sociálního, vztahového nebo existenciálního rázu. U počátku jeho založení stojí...

Podpory by se měl dočkat také projekt Restart organizace POINT 14. Ten se zaměřuje na zapojení osob, které se zbavují své závislosti na návykových látkách, do činností jako je sběr a bezpečná likvidace infekčního materiálu vznikajícího při aplikaci drog. Na tento program by mělo město dát 138 tisíc korun. Ředitel organizace Karel Nyerges připustil, že práce s uživateli drog je složitá a jde mnohdy o běh na dlouhou trať s nejistým koncem. Přesto se jim daří určité procento lidí znovu vrátit do společnosti.

„Motivace je v naší práci hodně důležitá."

A právě o motivování klientů v programu Restart jde. Ten jsme na základě našich zkušeností, adiktologické služby poskytujeme už tři desítky let, založili v roce 2023. V něm se jedná se o zaměstnávání jednoho klienta terénního programu, který je do projektu aktivně zapojen. Jeho náplní práce je sběr infekčního odpadu v Plzni a příprava k jeho odborné likvidaci,“ přibližuje Nyerges.

Klient také pravidelně vyprazdňuje kontejnery FIXPOINT14, které jsou umístěny na exponovaných místech ve městě. Do nich mohou drogově závislí vyhazovat použité stříkačky. „Díky zaměstnání získává klient sebedůvěru, která ho může pozitivně ovlivnit ve všech aspektech možné resocializace. Díky pravidelné docházce do zaměstnání postupně získává pracovní návyky, které následně může zúročit na trhu práce. Postupně přijímá zodpovědnost za pracovní úkoly a své chování. Získává tím pozitivnější pohled na sebe, a to jej motivuje ke změně. Chtěli bychom tento smysluplný projekt provozovat i nadále, je totiž důležitý nejen pro klienty, kteří se do projektu zapojí, ale také pro zlepšení čistoty města,“ dodal ředitel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky pomoc lidem bez domova, drogová závislost, závislý na drogách, K SRDCI, POINT 14, podpora neziskovek, práce s bezdomovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město podpoří neziskovky, které pomáhají lidem bez domova i osobám se závislostí na drogách  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.