Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Muž jako zázrakem přežil uštknutí nelegálně chovanou zmijí nosorohou, teď mu hrozí tučná pokuta

Málem ho zabil had, kterého choval bez patřičných povolení. Řeč je o Plzeňanovi, který měl doma čtyři jedovaté plazy. Jeden z nich ho nedopatřením uštknul. Ve vážném stavu ho musel vrtulník přepravit na specializované pracoviště do Prahy, kde dostal antisérum. Celý případ má pro něj ještě dohru. Hrozí mu pokuta ve výši až 400 tisíc korun.

„Muž měl doma celkem šest hadů, z toho čtyři jedovaté,“ uvedla již dříve policie na svých sociálních sítích. O případu jsme na Plzeňské Drbně informovali letos v květnu. Muže uštkla africká zmije nosorohá. Její jed je poměrně silný. Jedná se o směs toxinů, které rozkládají tkáně a způsobují krvácení. Smrtelnou dávku pro člověka představuje už 8,6 miligramů jedu. Smrt nastává do jednoho až tří dnů.

Plzeňan měl ale ohromné štěstí a dostal se do nemocnice včas. Událost ihned začala vyšetřovat policie. Chovatel totiž neměl na chov jedovatých hadů povolení. K trestnému činu ale podle vyšetřovatelů nedošlo a přestupek předali na Úřad městského obvodu Plzeň 1.

„Věc řeší Odbor životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1. Rozhodnuto zatím není. Podnět jsme obdrželi a nyní čekáme na odborné vyjádření veterinární správy. Poté budeme případ řešit jako přestupek podle zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ potvrdila naší redakci mluvčí prvního plzeňského obvodu Miroslava Vejvodová.

Podle ní může v takovýchto případech padnout pokuta až do výše 400 tisíc korun. „K tomu je vhodné uvést, že například v roce 2017 jsme řešili podobný případ, kdy chovatele uštkl nelegálně chovaný had. Tehdy jsme vyměřili pokutu čtyři tisíce korun. Bohužel nebyla do dnešního dne zaplacena a je určena k vymáhání,“ uzavřela mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky ušktnutí hadem, jedovatý had, chov hadů, chov bez povolení, týrání zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peter Blažej

Současněš předpokládám, že mu jeho zdravotní pojhišťovna předloží účet za výlet vrtulníkem.

Sobota, 7. září 2024, 23:52Odpovědět

Muž jako zázrakem přežil uštknutí nelegálně chovanou zmijí nosorohou, teď mu hrozí tučná pokuta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.