Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Nadšenci už více než čtvrt století opravují zámek Čečovice, potřebné peníze se snaží získat z kulturních akcí

Vstal doslova z popela. Zámek Čečovice na Domažlicku má za sebou bohatou historii, změny vlastníků i ničivý požár. Od roku 1998 se o jeho opravu stará Klub Ladislava Lábka v Plzni. Aby spolek dosáhl na dotační programy, které by mohl využít na rekonstrukci objektu, potřebuje získat peníze na jejich spolufinancování. Pořádá proto kulturní akce a jednou z nich bude i nadcházející 16. ročník Folk-country festivalu.

„Festival je letos již čtvrtou a zároveň největší kulturní akcí, kterou klub pořádá. Abychom mohli uhradit spoluúčast k dvěstětisícové dotaci Plzeňského kraje určenou na obnovu štukového zrcadla a čtyř konzolí v jedné z místností zámku, potřebujeme 50 tisíc korun,“ uvedla místopředsedkyně Klubu Ladislava Lábka Miroslava Šusová.

Klubu se podařilo získat také dotaci na nové informační panely. „Naší největší radostí je již konečně opravený reprezentativní sál zámku, na jehož rekonstrukci lidé přispívali při našich minulých akcích,“ doplnila Šusová.

Akce se uskuteční se od pátku 23. do neděle 25. srpna. Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na známou plzeňskou bluegrassovou skupinu COP či jihočeskou folkovou a folkrockovou kapelu Epydemye. Součástí programu budou také komentované prohlídky zámku. Peníze ze vstupného půjdou na opravu zámku.

„Snažíme se, aby si každý u nás přišel na své a užil si s námi víkend. Při komentovaných prohlídkách návštěvníci uvidí, co se nám za poslední rok podařilo v objektu opravit a na co přispějí,“ uvedla Šusivá. Prohlídky se konají v pátek od 17 hodin a v sobotu a v neděli od 12 hodin.

Snadná přístupnost do objektu vyústila v osudný požár v roce 1990, foto: archiv Klubu Ladislava Lábka v Plzni.

První zmínka o Čečovicích se datuje do roku 1365. Na místě dnešního zámku tehdy stávala gotická tvrz, která se v poměrně velké míře dochovala v hospodářském sídle zámku. „Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století.  V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové. Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován. Dále jej užívalo JZD a v roce 1990 vyhořel,“ uvedla k historii zámku mluvčí akce Marie Fialová.

Do vlastnictví klubu se zámek dostal v roce 1998, kdy na něj už byl vydán demoliční výměr. Objekt byl v naprosto dezolátním stavu. První práce se proto zaměřily na statické zajištění budov a zastřešení zámeckých křídel. Dnes má zámek nová okna i vrata. Zbývá ale stále ještě plno práce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Klub Ladislava Lábka v Plzni

Štítky zámek Čečovice, opravují zámek, Klub Ladislava Lábka, kulturní akce, víkendová akce, obnova památek, spolufinancování obnovy památek, financování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšenci už více než čtvrt století opravují zámek Čečovice, potřebné peníze se snaží získat z kulturních akcí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.