Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Zemřel velký propagátor historie letectví Václav Toman, díky němu vznikly i pomníčky pilotů RAF

Do leteckého nebe odešel v nedožitých 76 letech Václav Toman. Patřil mezi velké příznivce historie aviatiky o čemž svědčí i fakt, že byl předsedou Leteckého historického klubu Plzeň Generála Jana Romana Irvinga. O jeho úmrtí informovala dcera válečného hrdiny Iveta Irvingová. Toman se zasloužil o několik pamětních desek příslušníků RAF z Plzeňska a je i spoluautorem publikací o západočeských letcích. Podílel se také na přípravách Slavností svobody.

„Sdílíme smutnou zprávu, že odešel do leteckého nebe velký příznivec historie letectví, náš přítel a kolega Václav Toman, zakladatel a dlouholetý předseda Leteckého historického klubu Plzeň "Generála Jana Romana Irvinga", a také člen výboru plzeňské odbočky č. 4 Svazu letců České republiky "Generála Antonína Lišky" a spolku Letci Plzeň - Českého svazu letectví,“ informovala Československá obec legionářská - jednota Plzeň.

Toman byl plachtař, modelář a celoživotně se věnoval propagaci letectví, zejména s důrazem na odkaz československých letců bojujících během druhé světové války v zahraničí. „Inicioval několik pamětních desek příslušníkům britského Královského letectva z Plzeňska, autorsky se podílel na výstavách o letectví a byl spoluautorem publikací o členech Západočeského aeroklubu Plzeň-Bory. Ve své činnosti se pravidelně setkával a spolupracoval se členy Československé obce legionářské, především z plzeňské jednoty. Společně jsme připomínali osobnosti odboje, setkávali se při besedách nebo na oslavách osvobození, české státnosti či Dne válečných veteránů. Bude nám velmi chybět,“ doplnili členové Československé obce legionářské.

„Znal jsi stovky, možná tisíce příběhů a osudů našich letců, které jsi dokázal spatra reprodukovat jak nám, tak zejména obyčejným lidem, pro které de facto toto vše děláme. Letecký historický klub pojmenovaný posléze po mém tátovi, patří mezi nejstarší organizace tohoto typu na Plzeňsku. Z tvého odchodu mám obrovskou bolest v srdci,“ vzkázala zesnulému příteli Iveta Irvingová, jednatelka historického klubu, který nese jméno jejího otce. Jan Roman Irving se do historie zapsal hlavně jako vynikající pilot s největším počtem odlétaných operačních hodin, celkem 1125, z toho 1024 v řadách 311. československé bombardovací perutě RAF.

Čtete také:

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Československá obec legionářská - jednota Plzeň.

Štítky Václav Toman, propagátor letectví, piloti RAF, Západočeský areoklub, Letecký historický klub Plzeň Generála Jana Romana Irvinga.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel velký propagátor historie letectví Václav Toman, díky němu vznikly i pomníčky pilotů RAF  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.