Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Falešní bankéři i podvodné SMS, kyberzločinci si během pár dní přišli na více než pět milionů korun

Celkem 5 235 000 korun poslali lidé z Plzeňského kraje na konta podvodníků. Většina z nich si mylně myslela, že jednají s bankéři, kteří chtějí uchránit jejich finance nebo jim naopak poradí, jak výhodně investovat. Výjimkou nejsou ani SMS zprávy, které se tváří, že přišly od ministerstva financí. Policie proto znovu apeluje na občany, aby byli obezřetní a nikdy nikomu neposkytli přístupy do internetového bankovnictví nebo vzdálený přístup do PC.

Policisté napříč Plzeňským krajem během posledních dní přijali několik oznámení o podvodech v online prostředí. Legendy zločinců jsou různé, výsledek je ale vždy stejný. Oběti přijdou o své peníze. Oblíbeným trikem je investice do kyptoměn. S tím má zkušenost i žena, kterou kontaktovala údajná bankéřka. Na její rady naistalovala do svého telefonu aplikace a do nich nahrála fotky své občanky i obličeje. „Poté při stále trvajícím telefonátu poskytla bankéřce přihlašovací údaje do svého internetového bankovnictví. Následující den zjistila, že z jejích bankovního účtu bylo provedeno několik transakcí a že přišla o 200 tisíc korun,“ uvádí jeden z mnoha příkladů policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Rádoby italský herec a zpěvák vytáhl z důvěřivých žen stovky tisíc korun. Buďte obezřetní, vyzývá policie

Plzeňští kriminalisté se zabývají případem, kdy se neznámý muž na sociálních sítích vydával za pohledného italského herce a zpěváka. Na jeho podvod naletěla sedmatřicetiletá Češka, která v té době bydlela v Itálie. Ta mu postupně se svou známou...

Další falešný bakéř naopak informoval svou oběť o tom, že má na kryptopeněžence 10 tisíc dolarů a dotázal se, zda je chce převést na běžný účet. S tím dotyčná souhlasila a opět podle instrukcí naistalovala do svého mobilu aplikace pro vzdálený přístup. „Poté se přihlásila do svého internetového bankovnictví, kde došlo k několika transakcím, a žena přišla o 50 tisíc korun. Další muži přišli stejným podvodem s kryptopeněženkou a penězi na ní o 125 tisíc korun a o 170 tisíc korun,“ uvedla policistka.

Lákavé inzeráty i podvodné SMS

Další poškozenou zaujal na inzerát na internetu, který sliboval rychlé výdělky. Na webových stránkách se zaregistrovala. Obratem jí zavolali údajní analytici. „Podle jejich instrukcí zaplatila vklad a po registraci se dostala do obchodního účtu, kam jí měly být posílány peníze. Podmínkou však bylo vložení většího finančního obnosu, což žena udělala a zaplatila 170 tisíc korun. Poté ženě volali z banky a pro podezření z podvodu jí účet i kartu zablokovali. O peníze však už přišla,“ konstatovala Brožová.

Žena se zamilovala do falešného amerického chirurga, vzala si kvůli němu několik půjček

Zlomené srdce a dluhy. Tak dopadla devětapadesátiletá žena z Tachovska, která podlehla kouzlu falešného lékaře. Podvodník si s ní zhruba měsíc dopisoval. Neustále ji přesvědčoval o tom, že je velmi bohatý a vlastní několik nemovitostí i luxusní...

Jiné ženě volal pracovník banky a informoval ji o tom, že musí ověřit její žádost o spotřebitelský úvěr, o který si měla požádat v Brně, a protože se mu jeví, že se jedná o podvod, bude přepojena na jinou pracovnici banky. Té pak při komunikaci sdělila, že má na různých účtech částku přesahující dva miliony korun. „Nato byla přepojena na dalšího bankéře, který s jejím souhlasem založil „elektronický rezervní účet“, na který během telefonátu odeslala 1 400 000 korun,“ pokračuje policejní mluvčí ve výčtu podvodů.

Pod záminkou zhodnocení investic podvodně vylákal údajný investiční bankéř od dalšího poškozeného finanční hotovost ve výši 1 900 000 korun. Jiná žena odeslala 1 170 000 korun. Oba do současné doby nezískali z investování nic a nedostali zpět ani svoje finance.

Podvodnice si nepřišla na své. Ostražitá žena jí při telefonátu nedala šanci

Policisté pravidelně informují o případech, kdy se na důvěřivé občany obrátí podvodníci vydávající se za bankéře. Řada takových příběhů pak končí ztrátou úspor, často ve výši desítek až stovek tisíc korun. Ne vždy tomu tak musí být, jak ukazuje...

„Dalšímu muži přišla SMS s odkazem na portál ministerstva financí. Klikl na odkaz a vyplnil přihlašovací údaje do své banky a omylem pak autorizoval platbu ve výši 50 tisíc korun, čímž odeslal peníze na účet neznámé osoby,“ sdělila mluvčí k dalšímu oblíbenému triku podvodníků.

Občas to má i dobrý konec

K dalšímu podvodu došlo, když jinému muži bylo přes sociální síť nabídnuto investování do měnových kurzů. „Měl mu být založen uživatelský účet, na kterém mohl pak investovat. K ověření bankovní identity pak přes odkaz zadal údaje a heslo ke svému internetovému bankovnictví. Kvůli tomu se pak neznámý pachatel dostal do jeho účtu a chtěl odeslat částku 315 tisíc korun. Banka toto včas odhalila, bankovní účet zablokovala a pán o žádné peníze nepřišel,“ doplnila Brožová. Takto dobře to ale nemusí vždy dopadnout, proto policie znovu apeluje na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky.

„Dbejte zvýšené opatrnosti při cizích telefonátech. V případě, že by byly vaše peníze v ohrožení, banka koná vlastní opatření, nikdy od vás nebude požadovat nestandardní transakce, abyste zrušili účet, převedli peníze na jiný účet nebo peníze vybrali a vložili do bitcoinmatu. Nikdy nikomu také neposkytujte přístupy k vašemu internetovému bankovnictví, ofocené doklady ani osobní údaje s daty narození. Neinstalujte si do vašich zařízení programy pro vzdálený přístup. Nenechte se zlákat vidinou snadného zbohatnutí,“ zdůraznila Dagmar Brožová z krajské ředitelství Policie ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky podvod, bitcoinmat, falešný bakéř, žena uvěřila podvodníkovi, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešní bankéři i podvodné SMS, kyberzločinci si během pár dní přišli na více než pět milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.