Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Pítka, fontánky a nově mlžítka. V parných dnech se mohou lidé osvěžit i v rozpáleném centru města

Po mírném ochlazení opět vystoupají teploty v Plzeňském kraji k tropické třicítce. Kdo může, ten tráví čas u vody nebo alespoň někde ve stínu. Po Plzni se naštěstí nachází celá řada fontánek nebo pítek s pitnou vodou. Nově jsou v sadovém okruhu také mlžítka.

„Letní měsíce posledních let jsou stále teplejší a vedra znepříjemňují lidem běžný život ve městě, hlavně v jeho centru. Proto jsme se rozhodli na nejfrekventovanějších místech kolem historického jádra Plzně nainstalovat dvě mlžítka vytvářející chladivý vodní sprej. Spuštěna jsou každý den od 10 do 19 hodin, pokud teplota dosahuje letních 25 stupňů Celsia,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Za hodinu plného provozu spotřebuje jedno mlžítko se třemi tryskami 24 litrů vody, která zčásti skončí v okolních trávnících. SVSMP za dvacetidenní provoz zaplatí celkem 10 tisíc korun včetně DPH, pokud mlžítka budou zapnutá po celou dobu.

Jedno mlžítko najdou Plzeňané a návštěvníci západočeské metropole v Kopeckého sadech mezi Měšťanskou besedou a Corsem. Druhé se nachází v sadech Pětatřicátníků mezi Lokálem a prodejnou vstupenek Divadla J. K. Tyla. „Obě mlžítka, jak se jim obvykle říká, jsou nyní v provozu na zkoušku. Po dvaceti dnech chceme jejich provoz i odezvu lidí vyhodnotit, popřípadě jejich režim dále upravit. Denní náklady při jejich plném provozu činí přibližně 500 korun včetně DPH,“ uvedla Kateřina Čakarovová z Úseku městské zeleně Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP).

Každé mlžítko má tři trysky na vypouštění vodního spreje a je připojeno na přívod vody pro zalévání záhonů, může se tedy stát, že bude při prováděné zálivce sadového okruhu vypnuté. Obě vybraná místa mají kamennou dlažbu, takže nehrozí vznik blátivých louží. Další mlžítko je také na Slovanech ve Chvojkových lomech.

Pítka najdete hlavně v sadovém okruhu

U právnické fakulty jsou dvě pítka v podobě pumpiček. Další pítko s pitnou vodou je například U Branky. V Šafaříkových sadech je dalších sedm pumpiček s pitnou vodou. Pítko je také v Borském parku, na dětském hřišti na Slovanech v Jetelové ulici, v Mlýnské strouze, na Mikulášském náměstí a v Červeném Hrádku.

Kromě pítek v podobě pumpiček je po Plzni také řada kašen či menších fontánek. Voda z nich by se ale rozhodně neměla pít! „Lidé by měli vědět, že do kašen i fontán sice přitéká pitná voda, ale ta voda tam zůstává v akumulačních nádobách a stále koluje, takže po čase pitná opravdu není. Navíc obsahuje i chlorové tablety proti řasám a podobně,“ upozorňují správci. A ještě dovětek závěrem. Voda v kašnách by se neměla pít, ale také by se v nich nemělo koupat. To Plzeňané ví, zahraniční turisté nikoli, a tak každoročně uděluje policie několika tisícové pokuty, zejména Němcům.

Trojice turistů dováděla v kašně na náměstí, udělali si z ní hydromasážní vanu a pili v ní pivo

Legendární pozlacené kašny na plzeňském náměstí Republiky jsou obrovským fenoménem. Lidé je milují i nenávidí a turisté se v nich zase s oblibou v létě koupají. Tentokrát městská policie řešila případ trojice mužů, která si z kašny Anděl udělala...

 

Ohodnoť článek

Foto Správa veřejného statku města Plzně, Zuzana Duzbabová

Štítky pítka, veřejná pítka, pitná voda, sadový okruh, fontány, kašny, voda ve městě, Plzeň, kašna, mlžítka, horka, vedra ve městech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pítka, fontánky a nově mlžítka. V parných dnech se mohou lidé osvěžit i v rozpáleném centru města  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.