Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Pod statnou lípou dříve odpočívali pocestní, dnes více než 300 let stará dřevina bojuje o titul Strom roku

Odborná porota vybrala z celkem 66 nominací deset finalistů, kteří usilují o titul Strom roku ČR pro rok 2024. Mezi zástupci je i vzrostlá lípa z Domažlicka, jejíž stáří místní odhadují na více než 300 let. Dříve ve stínu statného stromu odpočívali pocestní na cestě z Mnichova do Pivoně.

„Nepřehlédnutelný velikán uprostřed polí kdysi sloužil jako místo odpočinku při cestě z Mnichova do sousední Pivoně. Skryté pod velkými větvemi dělají stromu společnost dvoje boží muka. Jedno pravoslavné, druhé katolické. Podepsal se na nich však zub času, a kde kdysi bývala cesta, je dnes neprostupný lán. Zdejší komunita má však v plánu tuto cestu vrátit zpět na mapu,“ uvedl Miroslav Timura, který strom do soutěže přihlásil.

Mitsuko Aoyama se narodila 7. července 1874 v Tokiu. Později se provdala za rakousko-uherského diplomata a hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi. První dvě děti se jim narodily v Japonsku, pak se rodina přestěhovala na poběžovický zámek. Po mužově smrti roku 1906 se kromě výchovy dětí ujala i správy rodinného majetku. Do Japonska se již nikdy nevrátila.

Podle něj vedla v blízkosti lípy i cesta, po které chodila hraběnka Mitsuko navštěvovat nedaleký klášter. „Pivoňská lípa, v tehdejších dobách kousek od cesty, jí i mnohým dalším před ní nabídla stín k odpočinku. O krajinu zde panství dobře pečovalo, a tak byla členitá a rozmanitá. Ještě dnes v ní můžeme spatřit stopy po tom, že v minulosti zde byla těžena měď a fungovaly sklárny,“ dodal Timura.

V letošním ročníku ankety se sešlo bezmála 70 nominací. Porota vybrala do užšího finále desítku z nich. „Mezi finální desítkou stromů převažují lípy, své zástupce tu však najde i javor, jinan, jerlín, dub a kaštan. Finalisty se nám podařilo najít napříč celou Českou republikou a svá želízka v ohni bude mít při hlasování hned devět krajů. Jihomoravský kraj reprezentují dva finalisté, další soutěžní stromy najdeme na Vysočině, ve Středočeském, Plzeňském, Karlovarském, Libereckém, Pardubickém, Olomouckém i Zlínském kraji,“ vypočítává Kateřina Bolečková, koordinátorka ankety Strom roku.

Letošní hlasování potrvá do 6. října. Hlasovat můžete prostřednictvím webové stránky stromroku.cz. Anketu vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002. Hlavním cílem je podpořit aktivní lidi v péči o stromy v místě, kde žijí. Zájemci mohou také přispět na konto nadace a pomoci tak s péčí o cenné dřeviny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lucie Mojžíšová

Štítky Strom roku, anekta, soutěž, zeleň, péče o dřeviny, Nadace Partnerství, zaniklá obec, lípa, Domažlicko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod statnou lípou dříve odpočívali pocestní, dnes více než 300 let stará dřevina bojuje o titul Strom roku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.