Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Oblíbená šumavská hájovna Březník dostane novou střechu, dělníci obsadí také Poledník

Historická hájovna na Březníku u Modravy dostanou novou střešní krytinu. Ta současná ze smrkového šindele totiž už dosloužila. Nahradí ji nová z trvalejšího materiálu. Rekonstrukce by měla trvat do poloviny listopadu. Oprava střechy čeká i další turisticky velmi exponované místo, infocentrum na Poledníku.

„Šindelová střecha na Březníku dosáhla konce své životnosti. Je proto nutné vyměnit kompletní krytinu za novou. Pochopitelně, s ohledem na historickou hodnotu budovy se bude pokládat opět šindel tentokrát z trvanlivějšího modřínu,“ informoval mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Myslivna stojí na Březníku od roku 1856. Lidé v ní bydleli až do roku 1951. Pak sloužila jako stáje pohraniční roty. Od roku 1969 byla opuštěná a chátrala. Její obnova začala v roce 1999 a v roce 2002 se otevřela veřejnosti jako informační středisko parku. Zajímavostí je, že právě na Březník umístil spisovatel Karel Klostermann děj svého románu Ze světa lesních samot. Zdroj: ČTK

Rekonstrukce odstartuje v polovině července a potrvá do 15. listopadu. Práce vyjdou na 5,3 milionu korun. Oprava by neměla nikterak narušit provoz restaurace. „Pokud to budou vyžadovat bezpečnostní podmínky, bude přesunuto venkovní posezení, případně bude na krátkou dobu zrušeno. V tomto ohledu žádáme návštěvníky o ohleduplnost vůči stavebníkům a zároveň prosíme o shovívavost v průběhu stavby a to nejen v okolí hájovny, ale též na cestě z Modravy na Březník, kde se v době rekonstrukce musí počítat se silnějším provozem motorových vozidel,“ vzkazuje mluvčí směrem k návštěvníkům.

Na přelomu srpna a září začnou práce i na střeše nad infocentrem Poledník. Cílem je, aby se snížila vlhkost v suterénu věže. „Střechu nad infocentrem musíme prodloužit a ještě odvést dešťovou vodu dále od objektu věže, a půdorysu původních budov. Tato úprava bude probíhat za provozu, jen s minimálními omezeními pro návštěvníky. V každém případě, do věže nebude vstup omezen, ale i v tomto případě žádáme návštěvníky o shovívavost a obezřetnost v rámci prací,“ dodal Dvořák s tím, že tato akce vyjde na bezmála 1,1 milionu korun.

Ohodnoť článek

Štítky NP Šumava, národní park, Březník, hájovna Březník, historická hájovna, šindelová střecha, Poledník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená šumavská hájovna Březník dostane novou střechu, dělníci obsadí také Poledník  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.