Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 21. srpna 2024  |  Svátek má Johana
Bez reklam

Budovu biskupství zahalilo lešení, dostane novou fasádu. O její barvě ještě rozhodnou památkáři

Budovu Biskupství plzeňského na náměstí Republiky v Plzni aktuálně zakrývá lešení. Do konce září dostane objekt novou fasádu i okna. Přibudou také nové podstavce z umělého kamene nesoucí kříže ve štítu. Ty současné jsou totiž v havarijním stavu. Jakou bude mít nová fasáda barvu zatím není zřejmé, rozhodnout musí průzkumy a památkáři.

Na náměstí Republiky v Plzni je čilý stavební ruch. Kromě rozkopané ulice se týká také obnovy fasády na budově biskupství. Aktuálně probíhá její čištění tlakovou vodou. Kromě toho je třeba umýt i kamenické prvky a provést důkladné restaurátorské průzkumy.

„Během kontrolního dne bylo zjištěno, že podstavce z umělého kamene nesoucí kříže ve štítu jsou v havarijním stavu a bude nutné je nahradit kopiemi. Předmětem prací je kompletní restaurování všech kamenických prvků a štukové výzdoby. Nesoudržné vrstvy omítek budou odstraněny a chybějící plochy doplněny a sjednoceny,“ uvedlo biskupství na svých webových stránkách.

Po 30 letech se budova dočká nových oken a repasovaných dřevěných žaluzií ve štítech. Jestli se změny dotknou i barvy fasády nelze ještě odhadnout. Vše určí výsledky průzkumu a konzultace s památkáři. Náklady na rekonstrukci dosáhnou na 3,19 milionu korun včetně DPH. Projekt podpořila dotace kraje ve výši jednoho milionu korun, město Plzeň přispělo částkou 300 tisíc. Zbytek pokryje Biskupství plzeňské. Hotovo by mělo být koncem letošního září.

Ohodnoť článek

Foto Biskupství plzeňské

Štítky Biskupství plzeňské, rekonstrukce, nová fasáda, obnova historického objektu, historické náměstí, památkáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovu biskupství zahalilo lešení, dostane novou fasádu. O její barvě ještě rozhodnou památkáři  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.