Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klenot plzeňské zoo oslavil tři měsíce života, šimpanzí holčička Caila se má čile k světu

Tři měsíce života oslavil nový klenot plzeňské zoo, kterým se stala šimpanzí holčička jménem Caila. Narodila se přesně na Nový rok 1. ledna 2020 rodičům Baskovi a Zedonji, Stala se tak úplně prvním mládětem plzeňské zoo letošního roku. Vzácnému mláděti se daří velmi dobře, dnes již šestičlenná tlupa šimpanzů Cailu velmi dobře přijala.

Na narození mláděte šimpanze učenlivého se v plzeňské zoo čekalo dlouhých 17 let. I proto je teď Caila velmi ostře sledovaným mládětem a má se doslova jako v bavlnce. „Od jejího narození nebyla tlupa rozdělena, stále jsou všichni pohromadě. Pro matku je to první odchov mláděte. Byla pro ni výhoda v tom, že v roce 2002 přišla do Plzně z velké skupiny šimpanzů z holandské zoo. Viděla i úspěšný odchov jednoho šimpanzího mláděte, což byla pro ni dobrá zkušenost,“ vysvětlil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Když to umožní počasí, jsou šimpanzi kolem poledne na nějakou dobu vypuštěni do venkovního výběhu, kde je tráva a prostě klasická příroda. „Je vidět, že matka si mládě dává na záda a přidržuje si tam malou Cailu. Mládě se začíná postupně osamostatňovat, ale šimpanz dospívá až dlouho. Dospělý je vlastně až v deseti letech. Většina šimpanzích matek žijících ve volné přírodě má další mláďata nejdříve po třech až po pěti letech. Do té doby se věnuje stále tomu svému poslednímu mláděti,“ říká Vobruba.

Celá zoo má podle slov mluvčího velkou radost z toho, jak to v tlupě funguje. Občas se na Cailu podívá, nebo k ní přisedne i přilehne její otec samec Bask. Věnují se jí ale i ostatní členové tlupy. Nejblíže k mláděti má samice Zizwa, což je starší sestra matky Zedonji.

Zatím je stále ještě Caila kojenec, je brzy na to, aby se zajímala o pevnou stravu. Učí se sedat si, vzpřimovat se. Matka bude mládě kojit až dva roky. Úplně osamostatňovat se začne až v šesti letech. Šimpanzí miminko dostalo jméno Caila, je to jméno ze svahilštiny a znamená to čistá, čirá, přírodní.

Nyní žije v plzeňské zoo skupina šimpanzů ve složení jeden samec, čtyři dospělé samice. Dvě z nich přijely do zoo před několika lety ze Španělska a ze Švýcarska. Tlupu teď aktuálně rozšířila ještě malá Caila.

„Velkou radost máme také z toho, že se další mládě šimpanze narodilo v zoo v Ostravě, tak se po delší době v Česku zase začínají šimpanzi rozmnožovat,“ dodal mluvčí Zoo Plzeň Martin Vobruba.  

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky ZOO Plzeň, šimpanz, mládě, odchov. mluvčí Martin Vobruba, nový přírůstek, Caila, Martin Vobruba, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Plzeň, Španělsko, Švýcarsko, Česko, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klenot plzeňské zoo oslavil tři měsíce života, šimpanzí holčička Caila se má čile k světu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.