Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Sýček obecný je náš nejohroženější druh sovy, vrátit do přírody se ho snaží i přeshraniční projekt

Sýčků na území Česka po desetiletí ubývalo a dnes jeho populaci odhadují přírodovědci na méně než sto párů. O jejich návrat do přírody se snaží záchranné stanice, které první pokusy uskutečnily na Klatovsku a jižním Plzeňsku. Jejich aktivity podporuje také Plzeňský kraj, který se podílí i na několikaletém česko-bavorském záchranném programu.

„Koordinované úsilí o záchranu sýčků v Plzeňském kraji začalo v roce 2017, když se spojily aktivity Plzeňského kraje, ZOO Plzeň a Záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí. Tehdy byla zahájena jejich řízená repatriace na vhodných místech původního výskytu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Josef Bernard (STAN).

V prvopočátcích podporoval kraj záchranné stanice. „Jednalo se o částky přibližně mezi 40 až 50 tisíci korunami ročně, které byly na základě zpracovaného projektového záměru poskytovány právě záchranné stanici ve Spáleném Poříčí na odchov rodičovských párů, krmení v průběhu odchovu a přikrmování po vypuštění do volné přírody,“ vysvětluje náměstek.

V brdských hvozdech se po letech vylíhlo mládě orla mořského

V Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) se po třech letech zahnízdil orel mořský. Podle přírodovědců snesla samice jedno vejce do impozantního hnízda vysoko v korunách stromů. Mláděti se daří dobře a už jej bylo možné okroužkovat.

 

Součástí podpory bylo také vyvěšování speciálních budek pro sýčky zabezpečených proti vniknutí predátorů, a to zejména proti kuně skalní a proti kočkám. „Obdobná částka byla poskytována i ZO ČSOP Plzeňsko na monitoring sov, zlepšování hnízdních příležitostí a zabezpečování antropogenních pastí. Finančně, materiálově i personálně se na těchto aktivitách pravidelně podílela také ZOO Plzeň,“ doplnila mluvčí kraje Eva Mertlová.

V roce 2021 přerostla aktivita v přeshraniční spolupráci. Aktuálně běží projekt “Ochrana sýčka obecného v česko-bavorském pohraničí“. Partnery projektu jsou vedle Plzeňského kraje také záchranné stanice ve Spáleném Poříčí a LBW Cham. Odborníci by chtěli ve vhodných lokalitách vybudovat 12 aklimatizačních vypouštěcích voliér. Součástí akce je i vědecký výzkum spojený se satelitním i krátkovlnným sledováním vysílačkami označených sýčků. „V rámci projektu bychom rádi návrat sýčků do přírody realizovali také v Horní Falci,“ dodal Bernard. Projekt poběží do roku 2027. 

Celkové náklady projektu na české straně jsou zhruba 10 milionů korun, na německé straně pak 5,7 milionu. Plzeňský kraj z této částky nese po dobu trvání projektu náklady přibližně 1,4 milionu korun, přičemž 80 procent těchto nákladů pokryjí prostředky z dotačního programu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky sýček obecný, ochrana ptactva, přeshraniční spolupráce, záchrana ohrožených druhů, Plzeňský kraj, česko-bavorská spolupráce, záchranné stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sýček obecný je náš nejohroženější druh sovy, vrátit do přírody se ho snaží i přeshraniční projekt  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.