Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

V brdských hvozdech se po letech vylíhlo mládě orla mořského

V Chráněné krajinné oblasti Brdy (CHKO) se po třech letech zahnízdil orel mořský. Podle přírodovědců snesla samice jedno vejce do impozantního hnízda vysoko v korunách stromů. Mláděti se daří dobře a už jej bylo možné okroužkovat.

„Mladí orli se kroužkují přímo na hnízdě, nebo je spustíme v pytli dolů, okroužkujeme na zemi a pak vrátíme zpět do hnízda. Kroužkování snášejí v klidu, jen málokdy mají potřebu útočit. Vylézt na orlí hnízdo ale dokáže jen zkušený stromolezec, jako jsou v tomto případě ornitologové Josef Veselý z Přírodovědného spolku Dobříš a Lubor Křížek darujkridla.cz. Musí si obléct lezecké popruhy, dát na nohy drapáky a vydat se do výšky,“ popisuje Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK).

Název orel mořský není príliš výstižný, tento pták neobývá jenom mořská pobřeží, ale i vnitrozemské sladké vody, okolí velkých řek či jezer a rybníků. V Evropě byl koncem 19. století jako „škodná“ téměř vyhuben. Díky důsledné ochraně ve většině evropských států se od 70. let minulého století postupně vrací na bývalá hnízdiště. V České republice nyní hnízdí kolem stovky párů ročně. 

Samice snesla jedno vejce během zimy a pak ho něco přes měsíc zahřívala.  Samec ji střídal pouze ve chvíli, kdy si letěla obstarat potravu. „Orlí hnízda jsou opravdu impozantní. Ptáci je budují z větví, drnů a trávy, někdy je využívají opakovaně. V průměru měří asi 1,5 metru, po letech může dosáhnout výšky přes dva metry a váhy až půl runy tuny. Pro takovou váhu je samozřejmě potřeba pořádný strom,“ doplňuje Fišer. 

Značení kroužkem přinese informace o dalším pohybu okroužkovaného ptáka. Díky kroužkování je například známo, že mládě orla mořského, které bylo opatřeno kroužkem v Brdech v roce 2015, se o dva roky později pohybovalo u Bohumína na Ostravsku. Jiné mládě, které vylétlo z hnízda v Brdech v roce 2019, bylo o rok později vyfotografováno na Třeboňsku. 

Samice orlů mořských dosahují podobně jako u řady dalších dravců větších rozměrů než samci. Váží okolo sedmi kilogramů. Přes impozantní rozpětí křídel, které dosahuje až 2,5 metru, nejsou dobrými letci. Většinu času tráví sezením u vody na vyvýšeném místě s dobrým rozhledem. Živí se hlavně rybami a vodními ptáky. Podstatnou část potravy v zimě tvoří mršiny. Orel tak v přírodě plní významnou sanitátní funkci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Bohumil Fišer, Agentura přírody a krajiny ČR

Štítky orel mořský, CHKO Brdy, hnízdění orlů, ochrana přírody a krajiny, AOPK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brdských hvozdech se po letech vylíhlo mládě orla mořského  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.