Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Meteorologové zmírnili původní výstrahu před povodněmi v Plzeňském kraji, i nadále má ale vydatně pršet

, aktualizováno 1. června 2024, 17:40

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zmírnil v sobotu páteční výstrahu před povodněmi na západě Čech. Odvolal extrémní stupeň nebezpečí v Plzeňském kraji, který se změnil na vysoký stupeň nebezpečí. Výstrahu omezil na Plzeňský kraj a část Jihočeského kraje. Původně platila i pro Karlovarský kraj a západ středních Čech. V platnosti zůstává varování před vydatným deštěm pro západ a jihozápad Čech a to až do půlnoci na neděli.

Vysoká pravděpodobnost překročení druhého povodňového stupně je na Radbuze, Úhlavě, Úslavě a jejich přítocích. V páteční výstraze byla pravděpodobnost výskytu povodní v této oblasti označena jako extrémní. Varování před možným vzestupem hladin platí v celém Plzeňském kraji s výjimkou jeho nejsevernější části do nedělního večera. V Jihočeském kraji platí varování před povodněmi pro jeho západní část, konkrétně Vimpersko, Prachaticko, Strakonicko a Písecko.

V platnosti zůstává varování před silným deštěm pro kraje Plzeňský a Karlovarský a části krajů Ústeckého a Jihočeského. "Během soboty očekáváme kulminace s dosažením prvního a druhého stupně povodňové aktivity na tocích odvodňujících zejména Šumavu a Český les," uvedli v sobotu meteorologové. V důsledku dotoku podle nich budou stoupat i střední a dolní úseky Berounky a Otavy, také s dosažením prvního i druhého stupně. "V neděli a v pondělí se na celém území ČR budou vyskytovat bouřky, které mohou způsobit i výraznější vzestupy na již rozvodněných tocích," uvedla povodňová služba ČHMÚ.

V Plzeňském kraji byl v sobotu kolem 14:30 některý ze tří povodňových stupňů dosažen na osmi místech. Na Křemelné ve Stodůlkách, Otavě v Sušici a Ostružné v Kolinci platil druhý stupeň. Na zbylých pěti stanicích byl dosažen nejnižší stupeň označovaný jako stav bdělosti. V Jihočeském kraji platil první povodňový stupeň na Otavě v Písku, Strakonicích a Katovicích.

Podle odpoledních informací meteorologů napršelo za posledních 24 hodin kolem Železné Rudy a Prášil na Klatovsku i kolem 70 milimetrů srážek. Na druhém povodňovém stupni byla v 15:30 Ostružná v Kolinci a Otava v Sušici, Křemelná ve Stodůlkách klesla z druhého na první stupeň. Na prvním stupni jsou také Otava v Rejštejně, Úhlava v Tajanově u Klatov, Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku a Radbuza ve Staňkově na Domažlicku. Šumavské řeky už mírně klesají, ostatní jsou ještě na pomalém vzestupu. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. První stupeň je také v Berounce v Plzni na Bílé Hoře. Hasiči měli v souvislosti s počasím desítky výjezdů.

Krajští hasiči v souvislosti s počasím ukončili k 15:30 po celém kraji celkem 42 zásahů technické pomoci. Za dnešek podle průběžně aktualizované statistiky šestnáctkrát čerpali vodu, ve 14 případech odstraňovali spadlý strom a jedenáctkrát likvidovali nebezpečné stavy. "Výjezdů máme zvýšené množství, ale nejsou to vážné nebo ohrožující stavy," řekl řídící důstojník krajských hasičů Tomáš Jarošík. Hasiči podle něj například čerpají laguny na silnicích, v několika případech čerpali vodu ze zaplaveného sklepa či garáže. "Bylo to kolem dvou tří centimetrů vody, dramatičtější situace jsme zatím řešit nemuseli. V Tymákově u Plzně se voda z okolních polí dostala do stájí, kde byli koně. Dávalo se tam několik pytlů s pískem, aby se voda odklonila a neteklo to do stájí. Voda ve sklepě byla například v Ejpovicích nebo v Rokycanech," popsal. Hasiči také často uvolňují ucpané propustky, aby mohla nahromaděná voda odtéct.

Kvůli stromu spadlému na trať u České Kubice na Domažlicku stála dopoledne dočasně doprava na trati do Německa do obce Furth im Wald, řekl mluvčí drážních hasičů Martin Kavka. Před stromem bezpečně zastavil mezinárodní expres.

"Za posledních 24 hodin pršelo na celém území ČR, nejvíce na Šumavě a v Pošumaví. Na Železnorudsku a Prášilsku to bylo i kolem 70 milimetrů srážek, na což reagují zejména toky odvodňující Šumavu a Pošumaví. Právě zde a lokálně v Krušných horách je zároveň půda v největší míře na maximálním nasycení," uvedli meteorologové na síti X. V Hojsově Stráži spadlo 70,2 milimetru, v Prášilech 67 milimetrů, na Špičáku 62,3 milimetru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky povodňová aktivita, déšť, hladiny řek, povodňový stupeň, šumavské řeky, výstraha, extrémní nebezpečí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové zmírnili původní výstrahu před povodněmi v Plzeňském kraji, i nadále má ale vydatně pršet  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.