Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Majitel psů, kteří ošklivě pokousali malou dívku, odešel od soudu s pokutou a zákazem chovu

Pokutou ve výši 90 tisíc korun a tříletým zákazem chovu potrestal domažlický soud Karla L., kterému loni utekli dva rotvajleři z areálu firmy v Holýšově na jižním Plzeňsku. Psi podhrabali plot a utekli. Pes a fenka pokousali desetiletou Sofii. V nemocnici strávila dívenka několik týdnů a musela podstoupit řadu operací. Zvířata skončila v péči spolku, který se mimo jiné zaměřuje i na převýchovu.

Muži původně hrozily za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyři roky vězení, nakonec uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu, soud proto žádné dokazování neprováděl. Tehdy tříletý pes a dvouletá fenka v květnu utekli z areálu betonárky, který hlídali. Zodpovědný za ně byl právě Karel L. „Jako majitel psů plemene rotvajler nezabezpečil oplocení objektu v Holýšově, odkud jeho psi utekli, pohybovali se po okolí a jeden z nich pokousal dívku a způsobil jí vážná zranění,“ uvedla tehdy policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Zvířata běhala nedaleko ubytovny pro ukrajinské uprchlíky, kde dívka se svou matkou bydlela. Desetiletá Sofie si psa hladila, pak zvedla ruku s telefonem a chtěla si je vyfotit. V ten okamžik ji psi ošklivě pokousali. Dívka musela podstoupit 11 operací a na těle má dohromady 16 jizev, nejdelší má přes 20 centimetrů. Lékaři nevyloučili ani možné trvalé následky. Karel L. se několikrát omluvil. Rodině dívky i pojišťovně uhradil statisíce korun. Psy nechtěl utratit a dal je do rukou odborníků.

„V případě Holýšova jsme nevěděli pro co jedeme. Ve finále to byl pes, který neměl dostatek kontaktu a pozornosti, po které hrozně toužil. Nebyl zvyklý na hlazení a na drbání, navíc se neuměl chovat. Jak měl pak té pozornosti moc, začal být nervózní a došlo k pokousání. Když jsme tam přijeli, tak kolem nás běhal a vítal nás. Pak začal být nervóznější a nervóznější a nakonec mě držel za lýtko. Nebyla to agrese, ale jen držel a koukal. Co jsme ho odvezli k nám, tak už nic takového neudělal,“ popsala chovatelka Hana Doubková ze spolku RTW - naše láska.

Postupně psa Nana učila na doteky, nakonec si začal hrát i s hračkami, což do té doby neuměl. Podle Doubkové je Nano jeden z nejzlatějších psů, jaké kdy v péči měla. „I známá ho měla venku a byla z něj úplně nadšená. Je připravený jít do nového domova. Už se umí chovat. Ale budu chtít, aby zájemce přijel vícekrát, abych viděla jeho přístup. Nechci, aby ho někdo zase zkazil. Potřebuje vést s klidem, kopíruje člověka a pokud nový pán bude slušný, bude i on,“ shrnula zkušená chovatelka.

Spolu s Nanem přijela z Holýšova i dvouletá Zoe. Ta už svou novou rodinu našla. „Nebyl důvod ji u nás déle držet, je to odrostlé štěně. Má k dispozici dům i zahradu, páníčky, co se do ní hned zamilovali a užívá si pozornost a mazlení. Je to prý moc chytrá holka. Hlídá páníčky v noci u postele,“ uzavřela Doubková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky napadení psem, psi pokousali dítě, agresivní psi, odchyt psů, Holýšov, pokousaná holčička, rotvajler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitel psů, kteří ošklivě pokousali malou dívku, odešel od soudu s pokutou a zákazem chovu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.