Počasí dnes26 °C, zítra28 °C
Úterý 25. června 2024  |  Svátek má Ivan
Bez reklam

VIDEO: Blesková povodeň zasáhla Domažlicko a Tachovsko, voda se valila obcí a zaplavila sklepy domů

, aktualizováno 22. května 2024, 12:07

Blesková povodeň zatopila během večera a noci na středu silnice, železniční přejezdy i sklepy mnoha domů. Hasiči čerpali vodu například v Blížejově na Domažlicku nebo v Boru u Tachova. V okolí Horšovského Týna spadlo podle meteorologů až 100 milimetrů srážek! Předpověď není příliš optimistická, pršet má i v následujících hodinách, přidat se mohou i bouřky. Hladina řeky Radbuzy ve Staňkově už je třetím, tedy nejvyšším povodňovém stupni. Na druhý stupeň vystoupala hladina Mže ve Stříbře.

Podle stránek předpovědní povodňové služby platí ve Staňkově druhý povodňový stupeň. „Na profilu Staňkov na Radbuze byl před chvílí překročen druhý povodňový stupeň. Řeka zatím stále stoupá a není vyloučeno ani krátkodobé dosažení třetího stupně. Vzedmutí toku je způsobeno trvalým a intenzivnějším deštěm. V kolí Horšovského Týna napršelo za uplynulých přibližně 15 hodin dle radarových odhadů možná až ke 100 milimetrům srážek," upozornil krátce před jedenáctou hodinou dopoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Zhruba o hodinu později překročila voda ve Staňkově třetí povodňový stupeň. Na první stupeň se v dopoledních hodinách dostal i Hamerský potok v Plané a řeka Mže ve Stříbře. 

Natekla nám sem voda z polí okolo. Je na nich kukuřice, takže déšť sem do vsi spláchl bahno z polí. Voda se dostala asi do čtyř domů a zaplavila osm až deset dvorů," odhaduje starosta Blížejova Jiří Červenka. „Blížejov. Jeden rybník a druhý už jde taky ven,“ komentovala situaci včera večer autorka videa Lily Langmayerová.

Z přehledu výjezdů hasičů vyplývá, že nejvíce zasahovali právě v Blížejově, kde se voda valila skrze obec a zatopila sklepy několika domů i byty v tamním domově seniorů. Už v půl čtvrté ráno čerpali vodu z objektů v Horšovském Týně a rychle přibývaly další výjezdy. Například k odstraňování popadaných stromů u Nepomuku nebo Sušice a další likvidace následků povodní na Tachovsku.

Problémy byly i v železniční dopravě. Po prudkém dešti zůstaly zaplavené některé přejezdy. Správa železnic hlásila problém na trati mezi Borem na Tachovsku a Bělou nad Radbuzou na Domažlicku. Na dalším videu je opět pohled do Blížejova, takto situaci zachytila Linda Kreháková.

„Kombinací včerejších bouřek a následného deště spadlo za 24 hodin na Tachovsku v úhrnu i přes 60 mm srážek. Dnes čekáme na jihozápadě a západě Čech ještě zpočátku trvalejší srážky, během dne se objeví i přeháňky, jen ojediněle i bouřky,“ uvedl ČHMÚ. Na dalším videu je situace z úterního večera na Tachovsku, záznam pořídila Hana Vrbíková.

Voda stoupla také na Radbuze v Plzni, město proto doporučuje, aby lidé nevstupovali na náplavku. „Počítáme s tím, že hladina se ustálí během zítřejšího odpoledne. Jakmile se tak stane, obnoví se i přístupnost náplavky. V tuto chvíli vstup na náplavku nedoporučujeme,“ upozornila vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Linda Kreháková.

Štítky blesková povodeň, vydatné deště, povodňový stupeň, ČHMÚ, zaplavené sklepy, zaplavená ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Blesková povodeň zasáhla Domažlicko a Tachovsko, voda se valila obcí a zaplavila sklepy domů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.