Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Litická škola navyšuje kapacitu, po více než čtvrtstoletí ožívá její druhé patro

Problém nedostatečné kapacity, která trápila rodiče dětí z plzeňských Litic, je vyřešený. Po šestadvaceti letech se obnovilo druhé patro místní základní školy. Vzniklo zde pět nových třid se zázemím. Škola tak od září pojme o zhruba devadesát dětí víc.

Rozsáhlou rekonstrukci druhého patra školní budovy, které se uzavřelo v roce 1998, zahájilo město Plzeň v polovině loňského roku. Celkové náklady dosáhly 10,7 milionu korun včetně DPH. „Kromě zřízení nových moderních tříd ve druhém patře bylo rekonstruováno také schodiště i chodba, zřízeny nové kabinety a vybudováno nové sociální zařízení. Rekonstrukcí prošlo i první podzemní podlaží, kde dříve bývala jídelna. Nově tam jsou šatny pro školáky,“ upřesnil Pavel Bosák, první náměstek primátora Pavel Bosák, do jehož gesce spadá také Odbor investic (Piráti).

Celkem bude od září v Liticích osm tříd prvního stupně, včetně dvou prvních tříd. Do nových prostor se přestěhují třídy, které dosud kvůli nedostatečné kapacitě musely sdílet svůj prostor s družinou. „Právě nedostatečná kapacita litické školy, která je odloučeným pracovištěm 26. základní školy na Borech, trápila mnoho let litické rodiče. Z pěti nových tříd budou čtyři sloužit jako kmenové třídy pro jednotlivé ročníky a jedna jako odborná počítačová učebna,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO) s tím, že plný provoz druhého patra litické školy bude zahájený letos v září. „V dubnu už se konaly zápisy do prvních tříd a můžeme říci, že všichni zájemci o litickou školu budou uspokojeni a pokud budou mít o toto odloučené litické pracoviště zájem rodiče žáků, kteří přišli na 26. ZŠ k zápisu, tak jej také budou moci do kapacity využít,“ dodala Kantorová.

Město Plzeň prostřednictvím Odboru školství mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně poskytlo zhruba 1,7 milionů korun na vybavení nových prostor včetně nábytku i moderních technologií, jako například interaktivních tabulí.

„Navýšení kapacity naší základní školy jsem vnímal jako jednu z hlavních priorit našeho obvodu. Hned po nástupu do pozice starosty Litic v říjnu 2022 jsem začal v této věci jednat s náměstkyní primátora Lucií Kantorovou. Našli jsme cestu k realizaci tohoto projektu, to je pro rodiče i děti z Litic a spádové oblasti velmi dobrá zpráva,“ uvedl starosta Městského obvodu Plzeň 6 – Litice Michal Hausner (ANO).  

Litická škola byla založena v roce 1928. Navštěvovali ji žáci z Litic a přilehlých obcí Radobyčic, Šlovic, Lhoty a Valchy. Původně mívala více než 300 žáků od 1. do 9. ročníku. V roce 1998 byla škola z důvodu nižšího počtu žáků připojena k 26. ZŠ v Plzni, známé jako Růžovka, jako integrované pracoviště s 1. až 5. třídou prvního stupně. Od roku 2018 slouží dětem ve školním areálu nově vybudované hřiště s umělým povrchem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Škola, Litice, navýšení, kapacita, zápisy, žáci, Kantorová, Bosák, rekonstrukce, Plzeň, Hausner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Litická škola navyšuje kapacitu, po více než čtvrtstoletí ožívá její druhé patro  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.