Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Dvě včelstva se zabydlela na střeše budovy Škodalandu

Zvýšit populaci včel i zájem o ně má za cíl projekt Včely na střechách. Nově se do něj zapojil i třetí plzeňský obvod. Dvě včelstva si pronajal a umístil na střechu multifunkčního areálu Škodaland u borské přehrady.

Úly pomohli včelařům na střechu vynést místostarostové centrálního obvodu. „Nové stanoviště pro dvě včelstva jsme vybrali po konzultaci s odborníky, ze Včelařství Machovi z Losiné. Vhodná je plochá střecha budovy i blízkost zeleně. Pořízením včelstev chceme pomoci zvýšit populaci těchto nesmírně užitečných živočichů,“ uvádí místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek (TOP09).

Machovi jsou včelaři již po několik generací. Rodinní příslušníci se starají o zhruba dvě stovky včelstev, někdy i na velmi neobvyklých místech po celé České republice. Odborníci veřejnost ubezpečují, že přestože může střecha v letních měsících působit rozpáleně, obecně na nich fouká příznivější vítr, který není tak nárazový jako níže v ulicích. U přehrady je navíc klima ještě příjemnější.

Časem bude možné včelky v úlech pozorovat pomocí živých streamů. A to díky systému ProBee, který umožňuje monitorovat akustické signály, váhu i teplotu. Naměřená data analyzuje umělá inteligence a poskytuje včelařům aktualizované informace a prediktivní analýzu stavu a života včelstva. Systém je napájený solárním zdrojem a vyvinul ho sám majitel firmy Pavel Mach.

„Kromě toho, že chceme podpořit včelí ekosystém a trochu pomoci přírodě, rádi bychom se zapojili i do osvěty o včelách a vzbudili o ně zájem napříč všemi generacemi,“ dodává Pavel Šrámek, 1. místostarosta MO Plzeň 3 (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 3

Štítky Včely, včelstva, úly, střecha, Škodaland, MO Plzeň 3, Šrámek, Ženíšek, pyl, přehrada, Plzeň, Bory, areál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě včelstva se zabydlela na střeše budovy Škodalandu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.