Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bezdomoveckému páru poskytl obvod nevyužívanou chatku, oni výměnou za to uklízí okolí

Dva páry bezdomovců našly útočiště v dřevěných domcích na území třetího městského obvodu. Josef a Danuše mohou obývat jednu z nevyužívaných chatek bývalého kempu. Tonda a Stáňa si naopak svůj domek postavili sami v rámci projektu Safety First. Všichni čtyři se pak zapojují do úklidu přilehlého okolí.

Jedni z těch, kterým se obvod rozhodl podat pomocnou ruku je bezdomovecký pár Josef a Danuše, kteří nyní mohou obývat jednu z již nevyužívaných a chátrajících chatek bývalého kempu v blízkosti areálu Škodaland výměnou za pomoc s různými pracemi a úklidem. „Jak si s touto nově nabytou šancí poradí, záleží jen na nich,“ uvedl starosta Trojky David Procházka (ANO).

Je to jen jeden z mnoha příkladů, jak obvod s lidmi bez přístřeší pracuje. „Dalším je například výpůjčka pozemku pro dřevotřískový domek pro další bezdomovecký pár, za kterým stojí Spolek SISU. Spolupracujeme také se spolkem K Srdci, který s bezdomovci provádí úklidy na mnoha místech našeho obvodu,“ doplnil místostarosta centrálního obvodu Ladislav Nový (STAN).

Tonda a Stáňa přestanou živořit na ulici, budou z nich hlídači a obyvatelé domku, který pomohli postavit

Na ulici žije Tonda se Stáňou už řadu let a v současné době přespávají pod mostem. To se ale brzy změní. Zapojili se totiž do projektu Safety First a společně pomohli postavit první mobilní domek pro osoby bez přístřeší. Spolek SISU, který...

Podle nedávné velké studie bezdomovectví, kterou si Plzeň nechala zpracovat, žije v západočeské metropoli dlouhodobě zhruba 400 bezdomovců. Téměř třetinu tvoří cizinci, přičemž 95 procent z nich jsou Slováci. Většina z nich živoří v provizorních přístřešcích. Jejich stanoviště pravidelně kontrolují městští strážníci.

Prověřovali jsme, zda nedochází k protiprávnímu jednání, jestli mezi nimi nejsou hledaní Policií ČR a nepotřebuje-li někdo z osob bez přístřeší pomoci a podobně. Tyto kontroly provádíme pravidelně v rámci výkonu služby,“ potvrdila velitelka borské služebny Městské Police Plzeň Petra Machuldová.

„Při kontrole se opět ukázalo, že máme několik typů bezdomovců. Setkali jsme se se skupinkami, které v okolí svých nouzových nocovišť udržují perfektní pořádek, starají se o své okolí a mají potřebu se sebou něco udělat. Naopak jsme našli i skupinky, po kterých zůstává nepořádek, nechtějí komunikovat, dopouštějí se protiprávního jednání a zde je potřeba činnosti městské policie,“ sdělil Procházka, který se jedné z takových kontrol účastnil. „Městská policie má situaci perfektně zmapovanou a je obratem schopná vytipovat bezdomovce, kteří se snaží se svojí situací něco dělat a zaslouží si pomoc,“ dodal.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková, Městská policie Plzeň

Štítky bezdomovectví, mobilní domek, domek pro bezdomovce, Safety First, SISU, pomoc lidem bez domova, kontroly bezdomovců

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dan Germanikos

To jsem udělal také. Poskytl jsem zahradní chatku, pánovi s pejskem. Na jaře jsme jí museli strhnout a vše spálit, na bordel jsme nechali přivést kontejner...

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 18:19Odpovědět

Lubomir Chladek

Je opravdový fakt že né všichni bezdomovci jsou stejní a i oni jsou lidé kterým je potřeba podat pomocnou ruku. Fandím tomuto projektu.

Středa, 17. dubna 2024, 19:03Odpovědět

Bezdomoveckému páru poskytl obvod nevyužívanou chatku, oni výměnou za to uklízí okolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.