Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tonda a Stáňa přestanou živořit na ulici, budou z nich hlídači a obyvatelé domku, který pomohli postavit

Na ulici žije Tonda se Stáňou už řadu let a v současné době přespávají pod mostem. To se ale brzy změní. Zapojili se totiž do projektu Safety First a společně pomohli postavit první mobilní domek pro osoby bez přístřeší. Spolek SISU, který projekt zaštiťuje, už podepsal se třetím městským obvodem smlouvu na výpůjčku pozemku u odstavného parkoviště. To budou po dokončení obydlí Tonda se Stáňou hlídat a uklízet jeho okolí.

Čtyři hodiny denně pracuje pár bezdomovců na stavbě skromného domečku. Nápad je inspirovaný dlouholetým pražským projektem Homeless blues a jeho cíl je prostý. Poskytnout lidem bez domova šanci, aby se vrátili do společnosti. Dřevotřískové stavení se už brzy přesune z dílny na odstavné parkoviště na území centrálního městského obvodu. Tonda se Stáňou ho budou hlídat a také uklízet okolí. Výměnou za to, budou mít bydlení a stravenky.

 „Jedním z hlavních přínosů pro osoby v tomto projektu je možnost nácviku pracovních návyků. Pro osoby bez přístřeší, které již delší dobu nevykonávaly žádnou výdělečnou činnost, je těžké nastoupit do práce a hned pracovat pět dní v týdnu osm hodin denně. Díky podílení se na stavbě příbytku se budoucí obyvatel naučí pracovním povinnostem, určitému režimu a dodržování pravidel,“ vysvětluje ředitel Spolku SISU Martin Hruška.

Se zástupci obvodu už podepsal smlouvu o výpůjčce vybraného pozemku. „Jsem opravdu rád, že se projekt povedlo do Plzně přivést. Poprvé jsem o něm vyprávěl Martinu Hruškovi už v roce 2021, v Praze 9 totiž funguje pod názvem Homeless Blues. Bezdomoveckých buněk tam jsou již desítky a mají s ním velmi pozitivní výsledky,“ říká místostarosta Ondřej Ženíšek (TOP 09).

Podle nedávné velké studie bezdomovectví, kterou si Plzeň nechala zpracovat, žije v západočeské metropoli dlouhodobě zhruba 400 bezdomovců. Téměř třetinu tvoří cizinci, přičemž 95 procent z nich jsou Slováci. Studie se zabývala také tím, jaké mají lidé bez domova potřeby a zjišťovala i názory běžných Plzeňanů 

Na základě studie vznikla koncepce, která představila opatření Unimo buňky jako řešení, které by využilo 85 procent osob bez přístřeší. Také se v ní uvádí, že je to jedna z „mezi forem“ bydlení, která zohledňuje a nabízí řešení v komplikované situaci řady lidí na ulici, kteří se nachází v exekucích, mají dluhy a jsou limitováni sérií dalších socioekonomických omezení.

„V roce 2023 jsem založil spolek SISU a prezentoval projekt zainteresovaným plzeňským radním a vedení MO Plzeň 3. Projekt se setkal s pochopením a vyjádřením podpory. Během tohoto roku jsem vyjednával finanční prostředky, místo pro realizaci montáže i samotné umístění příbytku. Koncem roku radní pro bytovou oblast předložila návrh na jednání zastupitelstva města Plzně na finanční podporu pilotního projektu Safety First a zastupitelstvo jeho podporu schválilo,“ popisuje počátky projektu Martin Hruška.

Zhruba do měsíce se jednotlivé komponenty domku, stěny, podlaha, střecha, naloží a odvezou na místo ke smontování. „Projekt považuji za velmi přínosný, a to jak pro lidi bez přístřeší, tak pro jejich okolí,“ doplňuje místostarosta Ladislav Nový (STAN). Domek poskytuje jen to nejzákladnější vybavení, s malou kuchyňkou bez přívodu vody či elektřiny a mobilní wc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Hruška, spolek SISU

Štítky bezdomovectví, mobilní domek, domek pro bezdomovce, Safety First, SISU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tonda a Stáňa přestanou živořit na ulici, budou z nich hlídači a obyvatelé domku, který pomohli postavit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.