Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tank Sherman odcestoval ze ZOO do dílny. Zdobit pak bude dvůr muzea ve slavném domě, kde se psala historie

, aktualizováno 16. dubna 2024, 12:04

Třicetitunový kolos zamířil z plzeňské zoologické zahrady do restaurátorské dílny v Nechanicích. Po obnově bude k vinění na dvoře nového zážitkového muzea na slavné adrese Klatovská 19, kde stojí dům Huga Semlera. Obnovou projde nejen objekt, ale i cenné Loosovy interiéry. Naposledy do nich mohou návštěvníci nahlédnout o tomto víkendu. Pak na místo nastoupí dělníci.

Právě činíme první krok k realizaci nového zážitkového Muzea Generála Pattona v Plzni. Tank Sherman M4A1 se z plzeňské ZOO přesouvá do restaurátorské dílny v Nechanicích. Po obnově se stane centrálním prvkem nové interaktivní expozice. Termín jejího otevření je v polovině roku 2026,“ informoval technický náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). „Tank, který Plzni věnoval vnuk generála Pattona, bude repasován v dílně Pavla Rogla z KVH 16th Armoderd Division CZ, tradičního účastníka našich Slavnosti svobody. Převoz tanku zpět do Plzně proběhne nejdříve na konci letošního roku," doplnil primátor Roman Zarzycký (ANO).

Tank Sherman je jednou z ikon druhé světové války a také právě s těmito stroji dorazili Američané v květnu 1945 do Plzně. Vlastnit takový tank je snem každého sběratele. V České republice jsou k vidění čtyři kusy, ale pouze jeden z nich je...

Projekt nového muzea za 253 milionů korun z části pokryje evropská dotace. Legendární tank bude stát na nádvoří, což bude zahrnovat velké dopravní manévry. Třicetitunový kolos bude muset umístit jeřáb přes střechy domů.

Budova na Klatovské 19 je od roku 2002 prázdná a jen občas tam zavírá průvodce po Loosových interiérech se skupinou návštěvníků. Naposledy se tam zájemci podívají o tomto víkendu 20. a 21. dubna. Poté se brány na téměř dva roky uzavřou.  

Do dnešní dnů se dochoval kromě hudebního salonu ještě pánský pokoj a jídelna. V roce 1939 rodina Semlerových emigrovala do Kanady a dům zabrali němečtí okupanti, kteří tam zřídili velitelství wehrmachtu. Na konci války 6. května 1945 byla ve 14:15 v pánském salonu podepsána kapitulace německé posádky. Generál Georg von Majewski se po podpisu listin na místě zastřelil. 

Z muzea by se mělo stát centrum zážitků, které návštěvníka hned vtáhne do děje, třeba při simulaci náletů na Škodovku. Rekonstrukci objektu zajišťuje Odbor investic Magistrátu města Plzně, autorem přestavby a návrhu expozic je architekt Ludvík Grym.  

„V suterénu muzeum provede návštěvníka válečnou Plzní, ukáže mu výrobu zbraní ve Škodovce, dá nasát atmosféry bombardované Plzně, kterou umocní simulátor válečného krytu. Z válečné Plzně návštěvníci vystoupají do prostoru s projekcemi o plzeňském povstání, osvobození i konci války v Plzni a v Evropě. Lidé se seznámí s pobytem americké armády na západě Čech a podobně,“ přiblížila náměstkyně pro oblast školství a cestovního ruchu Lucie Kantorová (ANO).

V prvním patře už si návštěvníci budou moci prohlédnout luxus v podobě zrestaurovaného prvorepublikového interiéru Adolfa Loose. Seznámí se s jeho osobností i s příběhy plzeňských rodin, pro které tvořil. Často se jednalo o židovské podnikatele. Na Klatovské bydlela slavná rodina Semlerových. Více jsme psali ZDE.

Druhé patro se podle návrhu bude věnovat poválečné atmosféře a  skepsi z nové totality. Část expozice se zaměří také Slavnosti svobody, veterány druhé světové války, jejich příběhy a prezentaci darů, které muzeu během svých návštěv Plzně věnovali. Obsahovou stránku muzea připravuje Plzeň – TURISMUS, který provozuje Patton Memorial Pilsen.

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Bosák

Štítky Muzeum Generála Pattona, Pattonovo muzeum, rekonstrukce, Klatovská 19, Loosovy interiéry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tank Sherman odcestoval ze ZOO do dílny. Zdobit pak bude dvůr muzea ve slavném domě, kde se psala historie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.