Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Město koupí za 20 milionů od církve pozemky kolem rozhledny Chlum, lokalitu upraví a les omladí

Plzeň koupí 33 hektarů pozemků kolem oblíbené rozhledny Chlum v městské části Doubravka. Nic pak už nebude bránit tomu, aby lokalita mohla projít proměnou. Pod více než sto let starou rozhlednou vznikne i restaurace se sálem a venkovním posezením. Přibýt by tam měl nový mobiliář, vyhlídky a úpravy se postupně dočká i okolní les, který potřebuje omladit.

Smlouvu na výkup pozemků od Římskokatolické farnosti Plzeň-Lobzy již zastupitelé schválili. „Konkrétně se jedná o dva lesní pozemky o celkové výměře 329 573 metrů čtverečních, u nichž cena vychází na zhruba 60 korun za metr čtvereční, a pak ještě o samotnou přístupovou cestu k rozhledně o výměře 2584 metrů čtverečních za cenu 200 korun za metr čtvrreční,“ přiblížil radní pro nakládání s majetkem Vlastimil Gola (ANO).

Výkup lesních pozemků platí město, na cestu uvolnil peníze čtvrtý městský obvod. Ten také souhlasí s tím, že v letech 2024 až 2026 poskytne vždy po jednom milionu korun na revitalizaci nově získaného území, protože bude nutné omladit přestárlý les.


Chata je navržena jako jednoduchý jednopodlažní objekt ve tvaru písmene L, zdroj vizualizace: projektstudio8

Obvod už má také k dispozici studii úprav oblasti kolem rozhledny. V její těsné blízkosti by měla vzniknout nová dřevostavba za zhruba 25 milionů korun. Uvnitř by měla být restaurace se sálem a venkovním posezením.

„Objekt ve tvaru písmene L nám vymezuje prostor okolí rozhledny. Svou zadní částí je dům situován zády k lesu, přední částí pak otevírá prostor, který chceme, aby byl využíván. Jedná se o bezprostřední okolí rozhledny a prostor lesoparku a posezení pod stromy. Součástí objektu je restaurace, turistický přístřešek, sociální zařízení a altán,“ uvedl již dříve spoluautor studie Ondřej Janout.

„Celou projektovou přípravu bychom rádi dokončili v roce 2025. V případě dostatku finančních prostředků můžeme začít realizovat ‚Nový Chlum‘ v roce 2026,“ nastínil starosta čtvrtého městského obvodu Tomáš Soukup (ANO). Samotnou rozhlednu by chtěl obvod také opravit, alespoň zvenku.

Dominantou vrcholu je 25 metrů vysoká rozhledna. Postavena byla s chatou Luďka Pika dřívějším Svazem čs. dělnických turistů v roce 1926, do dnešní podoby dorostla o tři roky později. Zatímco chata byla i kvůli chybějící péči zbořena v roce 1999, rozhledna byla prohlášena za chráněnou kulturní památku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Chlum, rozhledna Chlum, výkup pozemku, církev, Plzeň, revitalizace lesa, turistický cíl, rekreační lokalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město koupí za 20 milionů od církve pozemky kolem rozhledny Chlum, lokalitu upraví a les omladí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.