Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stoletý dub v centru města dostal speciální infuzi, dodá mu potřebné živiny a ochranu před škůdci

Starý a velmi cenný dub letní před Západočeským muzeem v Plzni dostal speciální péči. Takzvaná půdní injektáž mu dodala potřebné živiny, které prodlouží jeho život. Dřevina je dlouhodobě pod drobnohledem odborníků. Letos už více než stoletý strom prošel zátěžovými testy. Za sebou má i vyšetření pomocí akustického tomografu, který odhalil ve kmeni výraznou dutinu. I proto město přistoupilo k unikátní metodě ošetření kořenového systému.

„Používáme směs, která je speciálně mixovaná pro daný druh stromu. V tomto případě jsme použili směs, která má větší podíl živin. Dále jsme tam dali mykorhizní houby a bakterie, které by měly s kořenovým systémem navázat symbiotický vztah a pomohou mu líp se vyrovnávat se stresujícími podmínkami. Jelikož má nedostatek vody, tak jsme tam dali ještě látky, které zvyšují retenci,“ popsal Michal Hausenblas, jednatel společnosti Grown. Celkem specialisté provedou 40 vpichů do půdy.

U starších stromů působí toto ošetření hlavně jako prevence. Strom zesílí a dokáže se lépe bránit okolním vlivům. Dub před muzeem je starý zhruba 110 let a měří odhadem 18 metrů. „Strom neomladíme, ale posílíme. Přirovnal bych to k infuzi,“ doplnil Hausenblas s tím, že mikroorganismy zůstanou v půdě už napořád. Doplnit živiny je pak vhodné jednou za pět let.

Strom je pod drobnohledem odborníků

Cenná dřevina je už několik let pod dozorem arboristů, kteří u ní již začátkem ledna letošního roku prováděli zkoušku odolnosti vůči zlomu a vývratu. Z ní vyšlo, že dub je stále stabilní a zatím není třeba řešit jeho akutní kácení.

„Dub jsme posuzovali z hlediska fytopatologie i jsme ho staticky testovali pomocí tahových zkoušek. S pomocí akustického tomografu jsme zjistili, že má výraznou dutinu, proto jsme přistoupili ke zmenšení koruny a speciálnímu ošetření, aby se zlepšil obsah živin kolem stromu,“ sdělil Richard Havelka, který má v městské organizaci Správa veřejného statku města Plzně na starosti péči o městské lesy, zeleň a vodní hospodářství.

„Je to další z opatření, které navrhli odborníci z Mendelovy univerzity, a má pomoci udržet tento hodnotný strom v lepší kondici. Děláme vše pro to, aby se mu co nejlépe dařilo a byl i nadále dominantou parku v centru města,“ sdělil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Je to výjimečný zákrok pro výjimečný strom. V kontextu města by bylo ještě tak pět stromů, které bychom mohli takto ošetřit, ale chceme vidět, jak to zafunguje a pak budeme eventuelně uvažovat o aplikaci i někde jinde“ uzavřel Havelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky stoletý dub, ošetření stromu, půdní injektáž, Západočeské muzeum, péče o zeleň, zeleň ve městě, SVSMP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletý dub v centru města dostal speciální infuzi, dodá mu potřebné živiny a ochranu před škůdci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.