Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Plzeňští archeologové objevili stopy osídlení na Hedvábné stezce v Kyrgyzstánu

Při výzkumné expedici do jižního Kyrgyzstánu učili archeologové Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni řadu zajímavých objevů a ve výzkumu nadále pokračují. Aktuálně prozkoumávají lokalitu v podhůří Pamíru. Jejich práce poskytuje vhled do života na euroasijské Hedvábné stezce v době železné.

Fakulta filosofická ZČU letos slaví 25 let od svého založení. Za tu dobu mají na kontě její studenti a profesoři z katedry archeologie mnoho úspěchů. Mezi úspěšné zahraniční expedice patří jejich dlouholetý výzkum v jižním Kyrgyzstánu. Západočeši spolupracují s kolegy z Ošské státní univerzity a z akademií věd obou zemí. Společně objevili stopy dávného osídlení z doby od 1. tisíciletí před naším letopočtem až do středověku a novověku.  

„V roce 2023 začal na žádost kyrgyzské strany také výzkum v oblasti Batkenu, kde od 50. let nepůsobil žádný archeolog. Veškeré výdaje zatím platila Státní univerzita v Batkenu, která má velký zájem o další spolupráci,“ vysvětluje vedoucí katedry archeologie Pavel Vařeka.

Hra pro virtuální realitu vezme milovníky historie do antické římské kolonie Castrum Novum

Unikátní projekt plzeňských archeologů nabízí pohled na to, jak se žilo v antické římské kolonii poblíž přímořského městečka Santa Marinella nedaleko Říma. Díky hře ve virtuální realitě si budou moci zájemci užít komentovanou prohlídku, anebo...

 

V lokalitě Ak-Džar, která leží zhruba asi 20 kilometrů od města Oš, učinili archeologové velké množství nálezů. Většinou šlo předměty z keramiky určené ke stolování nebo přípravě pokrmů. Ak-Džar je podle expertů takzvaný sídlištní pahorek. V minulosti tvořily takovéto pahorky kontrolní bod stezky. Vědci ze Západočeské univerzity je zkoumají od roku 2019. Celkem jich nalezli sedm.

„V podhůří Pamíru procházela jedna z hlavních větví starověké a středověké dálkové euroasijské Hedvábné stezky. V místě, kde cesta opouští úrodné Ferganské údolí a vstupuje do Alajských hor, jsme v nadmořské výšce 1300 metrů objevili stopy dávného osídlení z doby od 1. tisíciletí před Kristem, až do středověku a novověku,“ popisoval Vařeka nedlouho po unikátním objevu.

Motorkář popsal v knize zábavně nekorektním jazykem drsné putování po Pamírské dálnici

Velký pohodář, drsný motorkář, kterého hned tak něco nerozhází a zároveň i spisovatel. Tak lze popsat Vladislava Tomana z Plzně. Na motorce sám vyráží každým rokem na své cesty do míst, kterým by se většina jiných smrtelníků raději vyhnula....

 

„Nalezli jsme sedm sídlištních pahorků, které vznikly dlouhodobým sídlením na jednom místě a ukládáním kulturních vrstev. Dosahují výšky několika metrů,“ upřesnil. Výzkum sídlištních pahorků přináší archeologům svědectví o životě na Hedvábné stezce v době jejího největšího rozmachu. Odhaluje komplikované soužití usedlých populací a nomádů na rozhraní zemědělské krajiny a podhorských stepí. „Výpověď nalezených artefaktů dokládá prolínání vlivů kočovníků a kultur spojených se zemědělstvím. V svrchních vrstvách, tedy někdy na prahu středověku, odkryv odhalil zánikové horizonty. Jedná se o spáleniště a destrukce staveb, které mohou svědčit o násilném zániku sídel usedlých obyvatel,“ doplnil Vařeka. 

Ve středověku a novověku nahradili usedlou populaci nomádi. V létě pásli dobytek v Alajských horách, na zimu sestupovali do podhůří a zkoumanou lokalitu využívali jako zimoviště. Na troskách starších sídel s hliněnou architekturou si budovali jednoduché přenosné jurty. „Za válek na konci 19. století, kdy byl jižní Kyrgyzstán připojen k ruskému impériu, kočovníci přestali zimoviště využívat a před carskou armádou uprchli do hor. V dobách Sovětského svazu pak bylo nomádské obyvatelstvo nuceně usídlováno v nově budovaných kolchozních‘ vesnicích,“ doplil Vařeka.

Plzeňští archeologové se už od roku 2018 ve spolupráci s Národním historickým a archeologickým muzejním komplexem Sulejman-Too podílejí na dokumentaci archeologických památek v prostoru posvátné Šalamounovy hory, která je od roku 2009 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

Ohodnoť článek

Foto Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni

Štítky archeologický výzkum, Fakulta filozofická, ZČU, Západočeská univerzita, archeologie, Pamír, Kyrgyzstán, Hedvábná stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští archeologové objevili stopy osídlení na Hedvábné stezce v Kyrgyzstánu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.