Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hra pro virtuální realitu vezme milovníky historie do antické římské kolonie Castrum Novum

Unikátní projekt plzeňských archeologů nabízí pohled na to, jak se žilo v antické římské kolonii poblíž přímořského městečka Santa Marinella nedaleko Říma. Díky hře ve virtuální realitě si budou moci zájemci užít komentovanou prohlídku, anebo plnit různé úkoly. Základ a kouzlo celé hry tvoří zrekonstruovaná podoba kolonie v době její největší slávy. Autoři projektu vycházeli z poznatků, které tým ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) sbírá v Itálii od roku 2016.

Archeologické naleziště Castrum Novum odhalilo mimo jiné i římskou pevnost založenou roku 264 před Kristem. Tuto lokalitu zkoumá od roku 2016 plzeňský archeologický tým pod vedením šéfky české expedice Kláry Preusz. Tým badatelů se rozhodl dosavadní nálezy zpřístupnit veřejnosti formou virtuální prohlídky. Přibližnou podobu kolonie v době její největší slávy zrekonstruovala technologická firma Tecron VR.

„Projekt Castrum Novum VR je pilotním počinem, který ukazuje možnosti, jak lze s archeologickým dědictvím pracovat a přiblížit ho veřejnosti. Vznikl bez nároku na honorář a nebyl financován žádnou institucí. Koupí programu tak hráč vyjadřuje nejen podporu projektu, ale umožní také financovat jeho další rozvoj. Rádi bychom, aby se dále vylepšoval a rozšiřoval podle dalších nálezů, protože vykopávky na lokalitě stále pokračují,“ říká Klára Preusz.

Hru je možné zakoupit na herní platformě Steam za necelá čtyři eura, tedy za stovku. „Zajímá vás, jak se žilo v typické antické kolonii Říma? Přijďte navštívit jednu z nich! Můžete si užít pasivní prohlídku, která vám ukáže vzestup a život v kolonii, nebo ji můžete prozkoumat jako cestovatel časem. Dokončete úkoly a zachraňte časové kontinuum! Vítejte v Castrum Novum!“ stojí v popisku hry.

V letošním roce se tým z katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU, složený z Kláry a Michala Preuszových, deseti studujících a doktorandů katedry a dalších odborníků, zaměřuje na odkryv divadla, který začal už vloni.

„V minulém a letošním roce věnujeme veškerou pozornost odkryvu antického divadla z 2. století po Kristu. Dle našich odhadů jde o divadlo pro asi 1000 až 1200 diváků. V jeho zásypech jsme objevili bohatý soubor dokreslující honosnost stavby, jež byla okrášlena například jónskými sloupy, sochami, obklady z dvanácti typů mramorů, mozaikami či kolorovanou štukovou výzdobou. Obdivuhodné jsou nálezy související s herci a návštěvníky divadla, ať už jde o zdobené jehlice do dámských účesů, či šperky, ale důležité jsou také nálezy pozůstatků staveb, jež na místě stály před divadlem,“ přibližuje nálezy z kolonie Castrum Novum šéfka expedice.

„O stavbách se snad dozvíme více během letošní dobrodružné výzkumné kampaně, jejíž nálezy se stanou součástí expozice nově budovaného archeologického parku a virtuálního muzea, jež je součástí vznikající virtuální reality,“ dodává.

Přímořská kolonie Castrum Novum vznikla k zabezpečení území dobytých Římany v Etrurii a k posílení obrany pobřeží podél římské cesty Via Aurelia, která vedla z Říma na sever podél Tyrhénského moře. Castrum patřilo mezi devět raných přímořských kolonií a jako jediné nebylo v mladších historických obdobích pohlceno zástavbou, což z něj dodnes dělá jedinečnou památku, která může prozradit mnohé o rané expanzi Říma a životě prvních kolonistů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Klára Preusz

Štítky archeologický výzkum, ZČU, VR, virtuální realita, virtuální muzeum, hra pro VR, naleziště, Castrum Novum, římská kolonie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hra pro virtuální realitu vezme milovníky historie do antické římské kolonie Castrum Novum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.