Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Šumavský hrad Velhartice láká na novou expozici, vypráví o ukrytí korunovačních klenotů

Expozice Šumavská klenotnice, která přibližuje ukrytí korunovačních klenotů, je letos největší novinkou památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Plzeňském kraji. Interaktivní prohlídka sklepeními v nejstarší části hradu pod jižním palácem provede návštěvníky příběhem dramatického a tajemného ukrytí korunovačních klenotů na hradě v první polovině 15. století. Státní památky se letos návštěvníkům otevřou na Zelený čtvrtek 28. března. Vstupné letos zdražilo pět z 12 státních objektů v kraji, na zámku Kozel se naopak vstupné zlevní.

Na novém prohlídkovém okruhu pracovali na Velharticích od roku 2022, kdy začali s obnovou vnějšího pláště jižního paláce a Huertova křídla, letos se dodělávaly interiéry. Náklady na obnovu sklepení a vznik expozice byly 18,8 milionu korun. Pro veřejnost se okruh otevře 1. května, uvedl kastelán Martin Mejstřík. Podle jeho zástupkyně Elen Demeterové vezmou průvodci návštěvníky na malou středověkou interaktivní detektivku. Při asi hodinové cestě čtyřmi starými sklepy dostanou návštěvníci od průvodce indicie a jejich úkolem bude dopátrat se toho, jak se klenoty na šumavský hrad dostaly, kde přesně byly ukryty a jak dlouho. O tom, že někdejší nejvyšší purkrabí Menhart z Hradce korunovační klenoty na Velharticích ukryl, se ví. Byly zde dva až tři roky. Okolnosti jejich cesty na Šumavu i přesné místo ukrytí ale dodnes zůstávají tajemstvím,

Novinku nabídne také zámek Červené Poříčí, který po opravě otevře zahradní altánek gloriet s výhledy na zámek. V Horšovském Týně se o letních prázdninách otevřou nové trasy v běžně nepřístupných prostorách sklepení a v interiérech vdovského domu v zámecké zahradě.

Zájem návštěvníků o státní památky v kraji podle ředitele územního pracoviště NPÚ Petra Pavelce postupně roste. Loni na ně dorazilo přes 254 000 návštěvníků, o několik tisíc víc než v roce 2022.

Oblíbený zámek Kozel od jara zpoplatní návštěvu parku. Vstupné přijde na 60 korun a lidem z okolí se to moc nelíbí

Bouřlivá diskuse se strhla na sociálních sítích po zveřejnění informace, že od jara se bude platit vstupné při návštěvě zámeckého parku u populárního zámku Kozel na jižním Plzeňsku. Zpoplatněna nebude cesta po hrázi, vstupné se týká pouze...

 

NPÚ letos o 20 Kč zdraží vstupné na zámcích Manětín a Horšovský Týn, v klášteře Plasy a v hradech Rabí a Švihov. Na zámku Kozel se o 20 korun vstupné zlevní, poprvé se ale zpoplatní vstup do parku. Ročně na 35 hektarů udržovaných ploch přijde podle odhadů až půl milionu lidí. Náklady na údržbu jsou v milionech korun a stále rostou. Od dubna do konce října se proto bude v parku za vstup platit. „Naší snahou je údržbou park zdokonalovat a zlepšovat. Celoroční vstupenka s neomezeným počtem vstupů přijde na 200 korun a jednorázové vstupné na 60 korun. I když oznámení o zpoplatnění vyvolalo na sociálních sítích bouři, už teď před začátkem sezony se prodaly desítky permanentek," řekl kastelán Jan Polívka. .

Státní památky v kraji budou pokračovat s investicemi a opravami. V Kladrubech například opravují za 50 milionů korun střechu a fasádu staré prelatury, klášter Plasy opravuje sýpku a pustí se do obnovy altánu a ambitové chodby v bývalé opatské zahradě, na hradě Švihov se restaurují nástěnné malby v hradní kapli, v Horšovském Týně se restauruje gotická kaple.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Šváb, Národní památkový ústav

Štítky hrad Velhartice, Velhartice, prohlídkový okruh, památky, státní památky, NPÚ, korunovační klenoty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumavský hrad Velhartice láká na novou expozici, vypráví o ukrytí korunovačních klenotů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.