Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Plzeňský kraj dá dva miliony ukrajinskému městu Kolomyja na dostavbu sirotčince

Plzeňský kraj dá dva miliony korun ukrajinskému městu Kolomyja na stavbu sirotčince. Ivano-Frankivské oblasti na jihozápadě Ukrajiny začal kraj pomáhat humanitárními dary měsíc po začátku ruského vpádu na Ukrajinu před dvěma lety. Peníze poslouží na pokrytí části nákladů na dobudování objektu malého skupinového domova pro dlouhodobé ústavní ubytovávání sirotků včetně dětí se zdravotním postižením. Dar schválí v pondělí krajští radní a následně ho posoudí zastupitelé 8. dubna.

„Jde o 80 000 eur, v přepočtu 1,97 milionu korun, které dáme Jednotnému centru pro poskytování rehabilitačních a sociálních služeb města Kolomyja," uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Spolupráce kraje s Ivano-Frankivskou oblastí začala poté, co 11. dubna 2022 navštívil hejtmanství tehdejší ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis a převzal dar pět milionů korun.

V prosinci 2022 podepsalo vedení kraje přímo v Ivano-Frankivsku smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Zahrnuje budoucí kooperaci obou regionů v kultuře, cestovním ruchu, školství i v byznysovém propojení firem a podnikatelů. Hejtman, náměstkové a radní už tam ve třech etapách dopravili dvě sanitky, zdravotnický materiál a vybavení jako defibrilátory a plicní ventilátory, léky, velké i malé elektrocentrály a mikrovlnné trouby. „Budeme jezdit a pomáhat tak dlouho, dokud budou ruští banditi na území Ukrajiny," řekl náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN).

Podle něj chce kraj založit v Ivano-Frankivsku České centrum pro rozvoj obchodních a kulturních vztahů. „Stejné jako máme Plzeňský dům v Bruselu. Bude podporovat byznysové a turistické aktivity," doplnil Špoták.

Ivano-Frankivský region hned za Zakarpatskou oblastí měl v roce 2022 přes 1,3 milionu obyvatel. Tato týlová oblast nebyla přímo zasažená válkou. Podle hejtmana se tam v prvních měsících války přesunulo asi 150 000 vnitřních uprchlíků z válečných míst, hodně senioři a děti. Kolomyja je třetím největším městem oblasti, v roce 2022 tam žilo přes 60 000 obyvatel. Je tam letiště, které bývá ostřelováno ruskými raketami.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Plzeňský kraj, podpora Ukrajiny, Kolomyja, stavba sirotčince, Ivano-Frankivská oblasti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj dá dva miliony ukrajinskému městu Kolomyja na dostavbu sirotčince  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.