Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Své bližší záměry s letištěm Líně odhalí armáda v pátek na setkání se starosty a zástupci kraje

Vedení ministerstva obrany a armády představí v pátek 8. března starostům a zástupcům Plzeňského kraje své záměry, které má se svým záložním letištěm Líně u Plzně. Již dříve avizovali, že by tam chtěli zbudovat logistické centrum se sklady i zázemí pro aktivní zálohy.

Požadavky obcí jsou stále neměnné. Chtějí hlavně změnit území plán, který by zrušil obří průmyslovou zónu nad i pod letištěm a aby bylo dopravní napojení vyřešené tak, že se vyhne zastavěným územím všech obcí.

Na změnách územního plánu již kraj pracuje. Zpracovávat se bude podle odhadu až dva a půl roku. Do této změny bude vkládat požadavky také armáda, která už na nich pracuje několik měsíců.

„Hlavním prvkem záměru armády je výstavba základny, kam by se v případě potřeby vešlo okolo 3500 vojáků a velké logistické základny. Plus stálá posádka, aktivní zálohy a do roku 2028 i letecká záchranka. Armáda sama nechce kolem letiště žádné průmyslové pozemky, což je snad nejlepší zpráva z celého jednání,“ sdělil starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany) prostřednictvím sociálních sítě Facebook, kde o situaci ohledně letiště pravidelně informuje.

Armáda chce letiště využívat jako záložní pro potřeby Armády ČR. Sloužit by mělo i pro příležitostné zásobovací lety. Podle náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce bude letiště výhradně sloužit armádě. „Jedním naším úkolem v rámci Aliance je poskytovat podporu hostitelskou zemí. Líně jsou unikátní svou kapacitou, geograficky, blízkostí nemocnice, infrastrukturou a zároveň vzdáleností od místní aglomerace. Myslíme to vážně, je to strategicky důležité,“ potvrdil jeho slova náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Armádní letečtí záchranáři budou na letišti v Líních do konce roku 2028. Co bude dál, není jasné

Letecká záchranná služba (LZS) funguje na letišti v Líních u Plzně více než 30 let. Každoročně má na kontě stovky zásahů, přičemž létá k událostem v Plzeňském i v Karlovarském kraji. Armáda má smlouvu na provozování LZS do konce roku 2028 a zatím...

„Výhled na uskutečnění projektu není v žádném spěchu, počítá se s financováním od NATO, bude tedy možné dosáhnout stavu, kdy by se už při výstavbě armádního projektu jezdilo po nových silnicích a lidé hlavně z obcí na sever od letiště by netrpěli nadměrnou nákladní dopravou,“ uvažuje starosta Dobřan.

Podle nové koncepce ministerstva zdravotnictví zůstane na letišti nonstop fungující letecká záchranná služba i po roce 2028, dokdy platí smlouva s armádou. Ta ji pak sice přestane provozovat, ale je připravena poskytnout prostory i personál novému provozovateli, který vzejde z veřejné soutěže.

Vojáci se sešli se zástupci kraje a obcí naposledy v prosinci v Praze, kde slíbili další schůzky. „Předpokládáme, že by nám už v pátek mohli dát nějaké přibližné vize toho, co by v Líních mělo být a jakou to bude mít prostorovou a infrastrukturní náročnost. A předpokládám, že se hlavně bude jednat o tom, jak naloží s pozemky, tedy o nějakých směnách nebo prodejích," uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Jakub Taussik

Štítky letiště líně, armáda čr, záložní armádní letiště, Plzeňský krja, ministerstvo obrany, aktivní zálohy, logistické centrum, LZS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Své bližší záměry s letištěm Líně odhalí armáda v pátek na setkání se starosty a zástupci kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.