Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Armádní letečtí záchranáři budou na letišti v Líních do konce roku 2028. Co bude dál, není jasné

Letecká záchranná služba (LZS) funguje na letišti v Líních u Plzně více než 30 let. Každoročně má na kontě stovky zásahů, přičemž létá k událostem v Plzeňském i v Karlovarském kraji. Armáda má smlouvu na provozování LZS do konce roku 2028 a zatím není zřejmé, kdo poté bude tyto služby pro region poskytovat. Téma se nyní znovu otevřelo, jelikož na základnu zavítal prezident Petr Pavel při své dvoudenní návštěvě Plzeňského kraje.

Z Líní startují letečtí záchranáři od roku 1991 a je to jediné místo v republice, kde leteckou záchranku provozuje armáda. Velmi klíčové proto je, že právě tam čerpají piloti i zdravotníci cenné zkušenosti. Situace ohledně působení LZS se začala ve velkém řešit spolu s tématem gigafactory, kdy hrozilo, že se bude muset základna přestěhovat, protože by nemohla být v blízkosti továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Z plánů německé automobilky nakonec sešlo. Budoucnost letecké záchranky ale stále není jistá.

Brigádní generál Miroslav Feix v polovině loňského prosince informoval, že provozování LZS armáda plánuje až do konce roku 2028. „Další postup bude na ministerstvu zdravotnictví. Předpokládáme, že jako vojáci nebudeme dál létat, ale budeme schopni poskytnout prostory a také zdravotnický personál. Dál chceme také pokračovat ve výcvikovém zdravotnickém centru,“ uvedl.

Armáda chce na letišti v Líních zbudovat logistické centrum se sklady i zázemí pro aktivní zálohy

Starostové obcí z okolí záložního armádního letišti v Líních u Plzně jednali se zástupci armády a ministerstva obrany. Společně diskutovali o tom, jaké má armáda s lokalitou plány, jelikož německá automobilka Volkswagen dala od projektu...

Náčelnice Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády ČR v Líních Jana Piskačová pro Českou tiskovou kancelář uvedla, že má LZS i další důležité úkoly. Organizuje například vzdušné odsuny, podílí se na výcviku příslušníků armády a integrovaného záchranného systému a provádí zdravotnické zabezpečení při výcviku vojska. I tyto aegumenty zazněly při prezidentské návštěvě.

„Budoucnost našeho útvaru jsem prezentovala jako jednu z našich výzev. Nyní nemohu říci, jakým způsobem se bude odvíjet náš úkol poskytování LZS. Pro dovednosti a schopnosti organizace vzdušných odsunů je klíčové, abychom poskytovali leteckou záchrannou službu, protože čerpáme z dennodenních zkušeností, rutiny, dovedností a schopností. To jsou spojené nádoby," zdůraznila Piskačová.

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které...

Z Líní létají vojenští letečtí záchranáři přes 30 let, z toho přes 20 let na vrtulnících W-3A Sokol.  Od aktivace musí vrtulník s posádkou, kterou tvoří dva piloti, palubní technik, lékař a sestra nebo záchranář, vzlétnout do tří minut. Pacienty vozí převážně do plzeňské fakultní nemocnice. Nejčastěji vrtulník vzlétá k těžkým dopravním nehodám, vážným úrazům, zástavám oběhu, pádům či skokům z výšky nebo například k lidem, kteří se zraní při parašutismu. Piloti i drtivá většina zdravotníků jsou příslušníci armády.

Ročně mají záchranáři z Líních na svém kontě v průměru 650 zásahů. Pro pacienty létají armádní záchranáři čtyřiadvacet hodin denně a jako jediní mohou na palubě vrtulníku převážet dva pacienty najednou. K tomu využívají stroj s volacím znakem Kryštof 07, který létá dvousetkilometrovou rychlostí a do nejzazšího koutu regionu se dostane do 30 minut, většinu svého území pokryje výrazně rychleji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář prezidenta republiky ČR

Štítky návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, Petr Pavel, letiště Líně, LZS, Armáda ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní letečtí záchranáři budou na letišti v Líních do konce roku 2028. Co bude dál, není jasné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.