Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Falešný bankéř i striptérka a vyděračka v jedné osobě. Podvodů v online prostředí stále přibývá

Policie i média neustále varují a popisují praktiky podvodníků. Internetové kriminality v Plzeňském kraji ale stále přibývá. Nejčastěji jde o scénář s falešnými bankéři. Stále se objevují také případy, kdy o peníze přijdou lidé, jež inzerují zboží na internetu. Další kapitolou jsou profily necudných žen lákající z mužů intimní fotky a jejich následné vydírání.

Falešnému bankéři uvěřily i dvě ženy. Obě poslechly pokyny na druhé straně telefonu a poslaly své úspory na „chráněný bankovní účet“. Po ukončení hovoru jim měly přijít peníze zpět, jenže to se nestalo. Jedna přišla o 120 tisíc korun, druhá o 130 tisíc.

Falešní bankéři obrali důvěřivé lidi o bezmála 200 milionů korun, call centrum měli podvodníci na Ukrajině

Policisté úspěšně objasnili dosud největší případ internetové kriminality a pozatýkali skupinu osob, která se vydávala za falešné bankéře. Čtyři podezřelé zadrželi v Plzeňském kraji, další na Ukrajině. Celkem v případu figuruje osm Čechů, jeden...

 

„Další údajný bankéř během telefonátu informoval další ženu o napadení bankovního účtu virem a o nutnosti převedení peněz na jiné účty. Žena tak v několika transakcích převedla částku 300 tisíc korun. Když měla udělat další transakci na 50 tisíc korun, došlo k výpadku telefonního hovoru. Žena volala zpět a zjistila, že telefonní číslo bankéře neexistuje, a pojala tak podezření, že se stala obětí podvodu. Kontaktovala svoji banku a účet pak se skutečnou bankéřkou zablokovala,“ popisuje policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Pochybné investice a okradení prodejci

Další oblíbenou praktikou je zhodnocení investic. K jednoduchému výdělku stačilo ženě udělat pár kroků, tedy vložit peníze na různé bankovní účty. Celkem podvedená přišla o 320 tisíc korun. Provize se žádné nedočkala.

V posledních letech policisté evidují nárůst internetové kriminalisty. V roce 2020 policie vyšetřovala v rámci Plzeňského kraje 302 případů IT kriminality, loni jich bylo 945! Ze statistik vyplývá, že tato kriminalita tvoří desetinu celkové kriminality v kraji. Dopadnout takové pachatele je poměrně náročné, jelikož se mnohdy jedná o akce skupin z jiných částí světa.

„K dalšímu podvodu došlo, když žena inzerovala na internetovém portálu k prodeji obraz. Na její inzerát reagovala neznámá osoba a měla o obraz zájem. Zaslala prodávající odkaz, po jehož otevření se objevila webová stránka, která vypadala jako oficiální stránka přepravní společnosti,“ přibližuje policistka další trik kyberzločinců.

Poškozená tam pak zadala číslo své platební karty, její platnost a CVV kód. Poté se jí zobrazila stránka, která vypadala jako ta pro přihlašování do internetového bankovnictví. Tam se neúspěšně pokusila přihlásit zadáním uživatelského jména a hesla, čímž však odeslala přihlašovací údaje podvodníkovi a zpřístupnila mu tak své internetové bankovnictví. „Ten pak z jejího bankovního účtu zadal několik platebních příkazů a žena přišla o téměř 30 tisíc korun,“ pokračuje Brožová.

Lechtivé snímky a následné vydírání

S neznámou ženou si několik hodin dopisoval také osamělý muž. Po nějaké době dotyčná zapnula videohovor a začala se před web kamerou svlékat a uspokojovat. Přes zprávy muže vyzývala, aby učinil totéž, což udělal.  

„Vtom videohovor žena ukončila a poslala muži zprávu s jeho intimními fotografiemi, které během videohovoru pořídila. Chtěla po něm částku 75 tisíc korun, jinak že fotky uveřejní na sociálních sítích,“ uvedla mluvčí.
 

Za odeslání intimních fotek draze zaplatil, muže vydírala pod smyšleným profilem jeho bývalá kolegyně z práce

Vše začalo seznámením na platformě, která sdílí amatérské erotické fotky a videa. Po několika zprávách poslal muž z Plzeňska ženě schované za falešným profilem své intimní snímky. Dotyčná ho posléze začala vydírat s tím, že vše ukáže jeho ženě....

V souvislosti s těmito případy policie znovu apeluje na lidi, aby byli obezřetní a chránili svoje finance. „Dbejte zvýšené opatrnosti při cizích telefonátech. V případě, že by byly vaše peníze v ohrožení, banka koná vlastní opatření, nikdy od vás nebude požadovat nestandardní transakce, abyste zrušili účet, převedli peníze na jiný účet nebo peníze vybrali a vložili do bitcoinmatu,“ zdůrazňuje Dagmar Brožová.

Stejně tak by uživatelé neměli nikomu poskytovat údaje k internetovému bankovnictví, ofocené doklady ani další osobní údaje s datem narození. „Neinstalujte si do vašich zařízení programy pro vzdálený přístup. Nenechte se zlákat ani vidinou snadného zbohatnutí nebo romantického vztahu. Chraňte také svoje soukromí. Nikomu neposílejte svoje intimní fotografie či videa s choulostivým obsahem, mohou být v budoucnu zneužity k vydírání. Radíme na podobné žádosti vůbec nereagovat,“ uzavírá policie.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky kyberzločinci, kyberpodvody, falešný bankéř, falešný telefonát, kryptoměny, bitcoinmat, vydírání, online podvody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Falešný bankéř i striptérka a vyděračka v jedné osobě. Podvodů v online prostředí stále přibývá  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.