Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Práce na proměně louky mezi paneláky na Vinících nabraly zpoždění

Náročnou revitalizací prochází louka za 7. základní školu v Plzni na Vinicích. Akce, která vyjde na více než 23 milionů korun, ale nabrala zpoždění. Na vině je realizace samostatných elektropřípojek pro kavárnu a kašnu, kterou zajišťuje společnost ČEZ. Termín už ale dvakrát posunula. V prostoru velkém zhruba 11 tisíc metrů čtverečních má vzniknout park, kde nebude chybět workoutová sestava nebo psí loučka.

„Staveniště je celé uzavřené, protože žádná část díla není převzata, a nemůže být tudíž zpřístupněna například kvůli riziku vandalismu nebo úrazu. Nicméně nyní jednáme se zhotovitelem o uzavření dodatku ke smlouvě, kterým by byla upravena možnost předání již provedených částí díla, které bychom následně mohli zpřístupnit veřejnosti,“ vysvětluje místostarosta Jedničky Miroslav Šuma (ANO).

Na přelomu února a března by už mohly být pro lidi přístupné všechny prostory louky kromě kavárny a jejího blízkého okolí, kde se další práce ještě budou odvíjet od dokončení elektropřípojek. „Doufám, že se to podaří co nejdříve. Průběhem stavby jsme se zabývali i na jednání rady a zpřístupnění části prostor se nám zatím zdá jako vhodné řešení,“ doplnil Šuma.

K projektu za více než 23 milionů korun se mohla vyjadřovat také veřejnost, která nejvíce volala po zazelenění a zastínění celého prostoru. Architekt Ondřej Rys jim vyšel vstříc. „Na podzim zde bylo vysázeno přes šest desítek alejových listnatých stromů, které zejména v parných letních dnech pomohou ke zlepšení tamějšího mikroklima a zároveň přispějí k zachycení většího množství srážek. U kavárny byla také vysazena borovice, která bude sloužit jako vánoční strom,“ přiblížila vedoucí Odboru investic Andrea Šlechtová.

Louku ještě na jaře čekají úpravy. Musí se například zasít tráva, což vyžaduje vhodné klimatické podmínky. Debaty o proměně prostoru mezi paneláky v ulicích Sedlecká, Hodonínská a Brněnská se vedou už od roku 2018. Do návrhu mohli hovořit i místní obyvatelé. Do ankety se jich zapojily přes ři stovky. „Lidé též hovořili o tom, že v místě je zapotřebí regulovat pohyb psů, a to zejména kvůli bezpečnosti,“ doplnila mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová. I proto objevilo v návrhu třeba psí hřiště.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Vejvodová

Štítky Vinice, proměna veřejného prostoru, psí loučka, zeleň ve městě, 7.ZŠ, revitalizace louky, zpoždění stavby, ČEZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na proměně louky mezi paneláky na Vinících nabraly zpoždění  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.