Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Policii v Plzeňském kraji schází 234 lidí, nejvíce jich chybí v Plzni a na Klatovsku

V celé republice schází zhruba 5 800 policistů, z toho 234 v Plzeňském kraji. Nejvíce volných míst je v Plzni a na Klatovsku. Naopak nejlepší je obsazenost na Rokycansku. Situace se ale podle krajského policejního ředitele Petra Macháčka zlepšuje. Kromě policistů na základní úrovni schází doplnit také speciální pořádkovou jednotku, která funguje v kraji od loňského ledna.

V Plzeňském kraji bylo k 1. lednu letošního roku 2 204 policistů, předpokládaný stav je ale 2438 lidí. „Cílový stav ještě není úplně konečný, protože v rámci budoucích rozvojových aktivit se ještě budou postupně doplňovat stavy o služební místa ve prospěch dálničních oddělení Svojkovice a Ostrov u Stříbra a pak zároveň v rámci služby pořádkové policie,“ sdělil Petr Macháček. Podle jeho slov se situace mírně zlepšila, loni totiž chybělo v kraji 263 policistů.

S počtem policistů je na tom nejlépe Plzeň – venkov, kam spadá jižní a severní Plzeňsko. Obsazenost je tam 95 procent. Následuje Rokycansko s 93 procenty, Tachovsko hlásí 91 procent, Domažlicko o jedno procento méně. V Plzni a na Klatovsku má policie shodně naplněno 87 procent tabulkových míst.

Od ledna loňského roku působí v Plzeňském kraji speciální pořádková jednotka, která má mít podle plánů 110 policistů. Nyní jich je 96. Do poloviny roku ale budou všechna tato místa obsazena krajskými policisty, kteří tam chtějí přeložit nebo zájemci z jiných regionů.

„Pokud jde o aktivity týkající se získávání nových policistů, tak bych rád zmínil pár dat. K 31. 12. 2023 odešlo ze struktur krajského ředitelství policie 117 policistů. Do civilu jich odešlo 53, do jiných krajů jich šlo 64. Vedle toho se nám podařilo přijmout 114 policistů a dalších 38 jich přišlo z jiných krajů,“ vypočítává krajský ředitel.

Policisté chybějí v celé ČR. K 1. lednu 2024 bylo z 46.163 míst naplněno 40.358. Loni přijala policie v ČR 2334 lidí, což byl dosud nejvyšší počet. Po odečtení skončených služebních poměrů se po dvou letech poklesů řady policistů rozšířily, a to o 906 lidí.
Zdroj: ČTK

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky počty policistů, chybí policisté, krajské ředitelství policie, krajský ředitel, nábor k policii

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policii v Plzeňském kraji schází 234 lidí, nejvíce jich chybí v Plzni a na Klatovsku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.