Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pracovníci hobbymarketu upravili staré hnízdo čápů na 24 metrů vysokém komíně, práci jim ztěžoval vítr a zima

Pořádně náročný den měli pracovníci chebského hobbymarketu. Z prodejny tam vyčuhuje vysoký komín, na jehož vrcholu už desítky let hnízdí čápi. Ptačí obydlí ale během let značně nabobtnalo, a tak dostali zaměstnanci z údržby úkol – hnízdo snížit. Pod dozorem plzeňských expertů hnízdo upravili. Nebylo to ale jen tak. Byla zima, ptačí obydlí bylo zledovatělé, a navíc foukal nepříjemný vítr.

Byla to jedna z nejnáročnějších rekonstrukcí ptačího hnízda, konstatoval šéf Dobrovolnického ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP) Karel Makoň, který řídil celou „chebskou operaci“ ze země. S úpravami čapích hnízd má dlouholeté zkušenosti a patří tedy mezi ty nejpovolanější.

Čápi hnízdí na komíně už od roku 1977 a místní je milují. Ptačí rodinka je dokonce tak populární, že má i svoje facebookové stránky s 2,5 tisíci fanoušků. Na jejich hnízdo dokonce míří webkamera. Není proto divu, že úpravě hnízda přihlíželo mnoho lidí.

Do speciálního koše jeřábu s 60metrovým výsuvným ramenem vstoupili dva odvážní zaměstnanci hobbymarketu Baumax. „Akce se musí stihnout co nejdříve, než se čapí pan domácí na hnízdě objeví, a jelikož zimuje v sousedním Německu a domů to má opravdu jen kousek, tak to může být jako v loňském roce už třeba v polovině měsíce února,“ zdůraznil Makoň.

Akci předcházely dvoutýdenní mrazy, a tak bylo jasné, že tento úkol nebude lehký. „Hnízdo je zmrzlé na kost a rozbourat ho bude vyžadovat nejenom speciální metodu, ale i hodně sil, úsilí a času. Kubíková ledová „kostka“ na 24 metrů vysokém továrním komíně se bude muset doslova odsekávat kousek po kousku a opatrně házet dolů na střechu nákupního střediska,“ popisuje expert.

V desítkách metrů nad zemí pracovali muži bezmála tři hodiny. To vše ve větru a teplotě kolem nuly. Hnízdo se snažili opatrně rozebrat. „Musela to být neuvěřitelná dřina a odměnou jim byl obdiv nás všech, kteří jsme snížení hnízda sledovali dole ze země anebo lidí, kteří dnes šli kolem. Když dosedl koš se dvěma muži na zem pod hnízdo, všichni jsme si hlasitě oddechli. Hnízdo je sníženo, nikomu se nic nestalo, žádné škody na zdraví, ani majetku a chebští čápi se mohou na hnízdo v pohodě zase vrátit,“ uzavřel Makoň. Od roku 1978 vyvedli čápi v Chebu desítky mláďat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky rekonstrukce hnízda, hnízdo čápu, úprava hnízda, ochrana ptacta, DESOP, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pracovníci hobbymarketu upravili staré hnízdo čápů na 24 metrů vysokém komíně, práci jim ztěžoval vítr a zima  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.