Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Je nutné vymáhat dodržení pravidel od agentur dodávající pracovníky z ciziny, sdělil prezident při návštěvě v Plzni

Obrovský počet zahraničních pracovníků v tuzemsku i mnoho Čechů dojíždějící za prací do Německa. Velká mobilita pracovní síly je jedním z problémů, které podle prezidenta Petra Pavla trápí Plzeňský kraj. Podle jeho slov se tím vytváří mezilidský tlak a také pocit bezpečí se u obyvatel znatelně snížil. Nejen o tom diskutoval prezident s krajskými zastupiteli. Spolu s hejtmanem Rudolfem Špotákem (Piráti) taktéž ujistil veřejnost, že v případě letiště v Líních u Plzně definitivně padá pod stůl verze se vznikem obří průmyslové zóny.

„Plzeňský kraj je krajem průmyslu. Spolu s tím se pojí i specifické problémy. Tím nejvíce odlišujícím od ostatních krajů je velká mobilita pracovních sil směrem do Německa a na její místo přicházející pracovní síla z cizích zemí. Vytváří to tlak, protože se počet cizinců v poměru k místnímu obyvatelstvu například v Tachově zvýšil o více než sto procent. Nese to s sebou problémy s chybějící infrastrukturou, bydlením a službami,“ sdělil prezident Petr Pavel na tiskové konferenci po jednání s hejtmanem a krajskými zastupiteli.

Pořádný poprask způsobil svým vyjádřením na sociálních sítích plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který v pondělí uvedl, že se nesetká s prezidentem Petrem Pavlem při jeho návštěvě Plzně. Uvedl, že se hlava státu chová jako prezident...

Statistiky dle jeho slov sice neukazují, že by se s vyšším počtem cizinců zvýšila kriminalita. Pocit bezpečí u obyvatel ale povážlivě klesl. Petr Pavel se taktéž domnívá, že je nutné zajistit fungování zákoníku práce a vymáhat pravidla od agentur, které dodávají pracovní síly podnikům. Některé podle něj zneužívají zahraniční pracovníky, ať jde o vyplácení mezd, pojištění nebo propojování zaměstnání s bydlením.

Agentury práce se od letoška řídí přísnějšími pravidly, nelegální práce získala nové zákonné vymezení. Změny přinesla novela zákona o zaměstnanosti. Norma má také zjednodušit vstup zahraničních pracovníků na trh práce i administrativu kolem zaměstnávání cizinců.
zdroj: ČTK

„Vzniklo taky mnoho průmyslových parků, které přitáhly zaměstnance přes agentury. Problém je v tom, že za celý byznys park odpovídá developer, který ovšem nenese zodpovědnost za zaměstnance. Za ně nese odpovědnost agentura, která se jí mnohdy zříká nebo se k ní nehlásí. Pak jsou tam jednotlivé firmy. Pro samosprávy je mimořádně složité s kým komunikovat a od koho vyžadovat plnění pravidel. V tomto se musí udělat pořádek a jasně stanovit, kdo nese odpovědnost,“ zdůraznil Pavel.

Diskuze se zastupiteli se týkala i věcí, které sužují i další regiony. Jedná se hlavně o nedostatek lékařů, především pediatrů a zubařů. „Jasně se ukazuje, že bude třeba zavést razantní systémové řešení, jinak hrozí, že v některých částech země bude lékařská péče skutečně nedostupná a lidé za ní budou muset jezdit daleké kilometry třeba do krajských měst,“ podotkl prezident.

Usměvavý prezident Petr Pavel věnoval podpis známému lovci autogramů a zahájil návštěvu Plzeňského kraje

Na minutu přesně podle programu zahájil prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Úderem deváté hodiny přijela prezidentská kolona do pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde se uskutečnila první zastávka. Vedení...

„Situaci ohledně letiště Líně vnímám jako uzavřenou.“

Na tiskové konferenci se řešila také situace ohledně letiště v Líních u Plzně, které bylo v loňském roce velmi skloňované s možnou výstavbou továrny na výrobu baterií do elektromobilů. Německý gigant Volkswagen nakonec od záměru ustoupil.

„Pro mě je to víceméně uzavřená záležitost. Rozhodnutí padlo ze strany Volkswagenu i ze strany naší vlády. Letiště nadále zůstává v majetku armády, konkrétně v resortu obrany. Bude nadále využívané armádní leteckou záchrannou službou a o jeho dalším využití rozhodne ministerstvo obrany,“ sdělil zcela jasně prezident.

„V následujících týdnech projednají orgány Plzeňského kraje zastavení prací na změnách zásad územního rozvoje č. 5, které se týkaly výhradně gigafactory. Do již probíhající změny č. 6 ministerstvo obrany vznese své požadavky, které budou reflektovat potřeby armády v daném území,“ doplnil hejtman Rudolf Špoták. Již na konci loňského roku Armáda ČR informovala, že bude chtít na letišti vybudovat armádní logistické centrum se sklady pro podporu našich vojáků a aliančních jednotek. Dále tam plánuje vybudovat zázemí pro jednotku aktivní zálohy až o velikosti praporu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, agenturní pracovníci, nedostatek lékařů

Je nutné vymáhat dodržení pravidel od agentur dodávající pracovníky z ciziny, sdělil prezident při návštěvě v Plzni  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.