Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Primátor Plzně způsobil poprask odmítavým postojem k návštěvě prezidenta. Kritika zazněla i z řad radniční koalice

, aktualizováno 23. ledna 2024, 15:26

Pořádný poprask způsobil svým vyjádřením na sociálních sítích plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který v pondělí uvedl, že se nesetká s prezidentem Petrem Pavlem při jeho návštěvě Plzně. Uvedl, že se hlava státu chová jako prezident pětikoalice. Proto se raději místo setkání s ním bude věnovat práci pro Plzeňáky. Primátor se ocitl pod palbou kritiky, ale byly i pochvalné reakce. Kritika ovšem zazněla i z řad radniční koalice. Na případ jako první upozornila Plzeňská Drbna.

K celému incidentu se vyjádřil primátorův koaliční spojenec a náměstek Aleš Tolar (STAN). „Bývalo dobrým zvykem, že prezident republiky při návštěvě našeho kraje zavítal i na radnici města Plzně a setkal se s jeho představiteli. Považuji za nešťastné, že v programu návštěvy současné hlavy státu Petra Pavla, která se koná dnes a zítra, podobné setkání zařazeno není, na rozdíl od setkání s představiteli kraje a některých menších samospráv. Za nešťastné pak považuji rovněž mediální vystoupení pana primátora Zarzyckého, který se nechal slyšet v tom smyslu, že by o setkání s hlavou státu stejně nestál," napsal Tolar na svých sociálních sítích.

Náměstek Tolar také doplnil, že na úrovni města tento postoj vůči prezidentovi nijak nekonzultovali. „Považuji to proto jen za osobní a z mého pohledu nešťastné vyjádření Romana Zarzyckého, nikoliv za stanovisko vedení města. Budu navrhovat, aby Město Plzeň oficiálně hlavu státu pozvalo buď na letošní, nebo na příští jubilejní Slavnosti svobody," dodal Tolar.

Podobně hovořil i první náměstek primátora Pavel Bosák (Piráti). „Město Plzeň je v České republice. Návštěva prezidenta republiky by pro nás měla být vrcholnou událostí. Moc mě mrzí, že jsem netušil, že se tato návštěva na kraji chystá, jinak bych jej jako 1. náměstek primátora co nejsrdečněji pozval a přivítal u nás na radnici. I kdyby jen na pár minut. V tomto jednoznačně nesouhlasím s panem primátorem a jeho rozhodnutím tuto návštěvu ignorovat. Prezident pro mě reprezentuje naši vlast a náš národ jako celek. Doufám, že na Slavnosti svobody dorazí," uvedl.

Kritikou nešetřil ani opoziční zastupitel a bývalý náměstek primátora Michal Vozobule (TOP09). „Petra Pavla v prvním kole prezidentské volby volilo 34 468 Plzeňanů, ve druhém kole jich bylo dokonce 54 530. Pro Romana Zarzyckého se v komunálních volbách vyslovilo 12 739 lidí. Stal se primátorem. Teď se chlubí, že si na prezidenta ani neudělá čas. Měl by na to právo jako občan Zarzycký. Jako primátor Plzně tímto postojem ale pohrdá desítkami tisíc občanů města, které má v takové situaci zastupovat. Jako primátor tedy ostudně selhává,“ uvedl Vozobule.

Roman Zarzycký o svém rozhodnutí informoval prostřednictvím sociálních sítí, kde má řadu fanoušků. Ti jeho postoj kvitují. „Rovná páteř v politice se dnes jen tak nevidí. Pane primátore vy jste výjimka, děkujeme,“ vzkazuje mu například Marie V. „Joooooo, to jste mi udělal velikou radost, vážím si Vás moc a moc za to, že se ničeho nebojíte a jste takový jaký jste - moudrý a úžasný a za svými názory si stojíte!! Mám Vás moc ráda a jsem ráda, že jste takový skvělý politik,“ vychvaluje primátora další z jeho fanynek Jitka D.

Řadu Plzeňanů přesto zklamal. „Pane primátore, stydím se za Vás. Jestliže jste přijal funkci primátora, tak reprezentujete celé město a ne nějaké svoje ANO. Bohužel se takto celá republika dozví, že Plzeň má primátora naprostého nevychovance. Já jsem, hloupá, od představitele města čekala trochu úrovně a kultivovanosti,“ shrnula za všechny Anna R.

Primátor kritiku odmítá

V úterý vydal primátor Roman Zarzycký další prohlášení k celé kauze na svém facebookovém profilu. „Pětikoalice křičí a moralizuje. Že jsem prý odmítl setkání s prezidentem. Tak si pojďme říct fakta. Prezident neplánoval navštívit plzeňskou radnici, ani se setkat se zástupci města. Mohl jsem se setkat s prezidentem při jeho setkání se zástupci Plzeňského kraje, kde jsem řadovým zastupitelem. Na tomto setkání se nebude o ničem jednat a nic se na něm nevyřeší,“ uvedl Zarzycký.

A pokračoval. „Místo adorování prezidenta z pozice řadového krajského zastupitele, který byl a je kandidátem pětikoalice, se skutečně budu raději věnovat práci pro Plzeň, za což jsem placený a také odpovědný. Jsem připraven prezidenta Petra Pavla přijmout na radnici, až ji bude chtít skutečně navštívit. Rád mu do očí sdělím názor na to, jak nám současná vláda hází klacky pod nohy, seznámím ho s děním v Plzni a zeptám se ho, proč v řadě věcí koná tak, jak koná,“ napsal primátor.

Prezident velmi stojí o názory představitelů kraje

Že prezident Petr Pavel velmi stojí o osobní setkání se zástupci kraje pak zdůraznil při svém jednání s představiteli Plzeňského kraje. „Pro mě je to velmi cenná a jedinečná příležitosti, jak získat konkrétní údaje a podklady pro rozhovory s ministry, premiérem a poslanci. Chtěl bych vás poprosit o maximální otevřenost. Neříkám, že jsem schopný vyřešit všechny problémy, dobře znáte a víte jaké jsou moje pravomoci. Už jenom to, že na problémy mohu upozornit a mohu je opakovaně přednášet ministrům a tlačit je k tomu, aby je začali řešit, je jedna ze sil, která může nakonec něco změnit. Z tohoto pohledu bych chtěl, abyste se ve svých hodnoceních nesnažili prezentovat věci moc růžově, protože to k řešení problémům nepomůže," sdělil prezident před neveřejnou debatou s krajskými zastupiteli.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář prezidenta republiky ČR, Roman Zarzycký

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, primátor Plzně, Roman Zarzycký

Primátor Plzně způsobil poprask odmítavým postojem k návštěvě prezidenta. Kritika zazněla i z řad radniční koalice  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.