Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Usměvavý prezident Petr Pavel věnoval podpis známému lovci autogramů a zahájil návštěvu Plzeňského kraje

Na minutu přesně podle programu zahájil prezident republiky Petr Pavel s manželkou Evou dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Úderem deváté hodiny přijela prezidentská kolona do pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde se uskutečnila první zastávka. Vedení pivovaru přivítalo prezidentský pár před návštěvnickým centrem. Pak následovala prohlídka pivovaru bez přítomnosti médií. Petr Pavel dosud ve funkci prezidenta navštívil deset z 14 krajů.

Obrovskou radost udělal prezident Petr Pavel při odchodu z návštěvnického centra pivovaru plzeňskému lovci autogramů Miroslavu Šťastnému. Prezident s úsměvem na tváři totiž okamžitě zamířil k vousatému muži, který u vchodu čekal s fotografiemi a s propiskou v ruce. Krátce předtím požádal sběratel podpisů šéfa ochranky a šéfa protokolu prezidenta, zda by mu umožnili získat vytoužený autogram hlavy státu. Bylo mu slíbeno, že se to pokusí s prezidentem domluvit a bude pak jen záležet na tom, zda bude čas. A prezident žádosti ochotně vyhověl.

„Velmi mile mě překvapila vstřícnost a ochota ochranky, že mi podpis domluvili. Nic neslíbili na 100 procent, ale nakonec to klaplo. Pan prezident si při odchodu z návštěvnického centra povídal se sládkem pivovaru Václavem Berkou, pak ho poprosil o chvilku a hned zamířil ke mně, aby se mi podepsal. A pak se zase věnoval svým povinnostem. Byl moc příjemný,“ uvedl Miroslav Šťastný. Sběratel má ve své sbírce kolem 30 000 podpisů slavných osobností. Aktuálně má sedm podpisů prezidentů.

Na nádvoří pivovaru ovšem dorazil i jeden odpůrce prezidenta. Nad hlavou držel transparent, na kterém bylo napsáno: „Pane komunisto Pavle abdikujte." Dvojice policistů muže držela v uctivé vzdálenosti od hlavy státu.

Prezidentský pár si v pivovaru prohlédl nový automatizovaný sklad za 780 milionů korun, který pivovar otevřel loni v lednu. Uskladní až 18 milionů piv, je vysoký 30 metrů a stojí na ploše zhruba 1,5 fotbalového hřiště. "Technologicky je to nejmodernější sklad Prazdroje a jeden z nejmodernějších tohoto typu v Česku," řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář. Zboží ze stáčecí linky přepravuje automatický pojízdný systém vozíků, které se pohybují po dvou kolejích zcela bez přítomnosti lidí. "Ukázali jsme, jak se nakládá pivo a jak se skladuje ve skladu, který má dnes kapacitu asi 17 000 palet," uvedl emeritní sládek Václav Berka

Dále se prezident podíval do části devítikilometrového labyrintu sklepů, který začal vznikat při stavbě pivovaru v roce 1839. Sklepy byly vyraženy ručně a budovány celá desetiletí, jsou v hloubce 12 až 21 metrů pod zemí. "Protože pan prezident je velkým milovníkem a podporovatelem českého piva, tak jsme mu udělili certifikát 'Čestný znalec plzeňského piva'," řekl Berka. V návštěvnickém centru si prezident sedl na "pivní motocykl" v designu piva Pilsner Urquell. Má nádrž ve tvaru sudu a pod ní doplňkové plechovky na palivo s logem. 

Prezident navštíví i armádní letiště v Líních

Z pivovaru pak zamířil prezident s doprovodem do sídla Plzeňského kraje. Dále navštíví na letišti v Líních armádní Odbor letecké záchranné služby a urgentní medicíny, který tu provozuje Leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Na zámku v Tachově pak bude diskutovat s představiteli města, vydá se také do hornického skanzenu ve Stříbře a večer bude debatovat s občany v tamním kulturním domě.

Ve středu se prezident podívá do firmy Lintech v Domažlicích, která se zaměřuje na laserové technologie, ve městě bude také debatovat se studenty a poobědvá se starosty obcí. Odpoledne se Pavel setká s vedením Národního parku Šumava a se starosty šumavských obcí, v případě příznivého počasí má naplánovanou procházku k vlčímu výběhu v Srní.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Plzeňském kraji, Plzeňský Prazdroj

Usměvavý prezident Petr Pavel věnoval podpis známému lovci autogramů a zahájil návštěvu Plzeňského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.