Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krávy se brodí ve výkalech, hřímají aktivisté. Opakované kontroly veterinářů ale nic neodhalily

Vše začalo několika fotografiemi, na kterých byly zachyceny krávy brodící se ve vlastních výkalech. Anonym zaslal snímky z jednoho chovu na Rokycansku aktivistům z organizace Právo žít a ti začali konat. Na případ možného týrání zvířat upozornili Krajskou veterinární správu (KVS), která tam provedla hned tři mimořádné kontroly. Poslední teď v pondělí. Inspektoři ale nic neodhalili. Chov ale bude nadále pod jejich drobnohledem.

„V létě loňského roku jsme informovali o otřesném případu týrání skotu. Celá událost byla zdokumentována a nahlášena na KVS, která z celého případu byla zděšena. Kontrola, která byla následně provedena inspektory KVS však bohužel již žádné pochybení neshledala, neboť majitel stačil mezitím dát chov do pořádku,“ uvádí organizace Právo žít na svých sociálních sítích. Situaci monitorovali spolu s kolegy z hnutí Zvířata nejíme.

Ještě na podzim se na organizaci hájící práva zvířat obrátil další svědek s tím, že v uvedeném chovu je opět vše při starém. Aktivisté proto na místo vyrazili a vše sami zdokumentovali. „Na místě jsme nalezli zubožená a špinavá zvířata, která se brodila po kotníky ve vlastních výkalech. Celá událost byla zdokumentována a opět předána na KVS. Ta však nijak nekonala,“ stěžují si.

KVS oslovila veterináře, který chov dobře zná

Na oba podněty z loňského června a listopadu reagovala KVS okamžitou neplánovou a předem neohlášenou kontrolou. Podle informací Plzeňské Drbny se veterináři případem nyní začali znovu zabývat.

 „Zpětně jsem oba loňské spisy prověřil a v pondělí dopoledne jsem bezodkladně nařídil další neplánovanou ověřovací kontrolu na místě s cílem ověřit, jaký je aktuální stav a zda již chovatel dokončil všechna navržená opatření k trvalému zlepšení stavu zejména ve venkovních výbězích v době větších dešťů,“ sdělil Drbně ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířaty KVS pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Velmi znepokojující fotografie sdílely aktivistické organizace na svých sociálních sítích loni v létě a letos v lednu. Na druhém snímku je vidět stav, jak chov vypadal při pondělní (15.1.2023) neohlášené kontrole. 

S kolegy také prověřovali i míru vykazovaných úhynů, nucených porážek a nálezů při prohlídce na jatkách. Všechny záznamy byly v normě a nic proto nenasvědčuje dlouhodobému zanedbání péče o skot nebo déletrvající nevhodné podmínky chovu.

„Kontaktovali jsme i soukromého veterináře, který všechny farmy chovatele pravidelně pracovně navštěvuje a i ten nám potvrdil standardy chovu s tím, že občas se může vyskytnout dočasný problém, zejména ve venkovních výbězích při velkých deštích. Tím nechceme odmítnout opakovaně zaslaná zjištění ochránců zvířat, kdy zveřejněné fotky svědčí pro závadný stav,“ zdůrazňuje Bílý.

Fotografie jako důkaz i upozornění pro chovatele?

Zároveň ale upozorňuje na fakt, že se fotky nejprve dostaly na sociální sítě a až poté přišel podnět na KVS, která sice okamžitě zareagovala, ale stejně tak aktivně zareagoval nejspíš i samotný chovatel. 

„Zřejmě i proto již nebylo možné porušení veterinárních předpisů při následné úřední veterinární kontrole prokázat. Ani pondělní akutní a neohlášená úřední veterinární kontrola (po víkendovém opakovaném zveřejnění fotografií na sociálních sítích) neprokázala porušení platných předpisů, zvířata měla dostatečně podestláno, měla k dispozici čistou napájecí vodu i dostatek vhodného krmiva a celkově byla čistá,“ podotýká. Skot byl také v dobrém zdravotním stavu a dobře živený.

„Nemohu tedy souhlasit, že by KVS podněty ignorovala nebo se objektivnímu zjištění stavu a podmínek chovu řádně nevěnovala. Přesto děkujeme za konkrétní podněty od veřejnosti i ochránců zvířat, vážíme si jejich všímavosti a spolupráce i práce médií. Chov zdravých zvířat v trvale vyhovujících podmínkách je i naší prioritou. Kontrole chovu v Dobřívi budeme i nadále věnovat zvýšenou pozornost a hospodářství zahrneme do plánu dalších kontrol pro rok 2024,“ uzavřel Richard Bílý.

Společnost, která se o skot stará, podle našich informací veškerá pochybení odmítá. Někteří také argumentují, že opakovaně zveřejněné fotografie mohou být zavádějící a nejde z nich určit, kdy byly pořízeny. Vše tak ukáže až čas.

Foto Zvířata nejíme, SVS Plzeňského kraje

Štítky nevhodné podmínky chovu, týrání zvířat, Dobřív, chov skotu, KVS, krajská veterinární správa, aktivisté, Právo žít

Krávy se brodí ve výkalech, hřímají aktivisté. Opakované kontroly veterinářů ale nic neodhalily  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.