Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na šesti místech dosáhly prvního povodňového stupně řeky v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je na Šumavě

, aktualizováno 4. ledna 2024, 12:09

Prvního povodňového stupně dosáhly ve čtvrtek v Plzeňském kraji řeky na šesti místech. Kromě šumavských řek Křemelné a Otavy, které dopoledne stouply na druhý stupeň, platí bdělost na Radbuze a v Plzni na Berounce, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Povodňové stupně měly šumavské řeky už ve středu po vydatných srážkách, přes den ale jejich hladiny klesly a na první stupeň vystoupaly opět v noci na dnešek a časně ráno. Hladiny zatím stále stoupají. První stupeň platí na Křemelné ve Stodůlkách, druhý stupeň má Otava v Rejštejně a v Sušic a stále zvolna stoupá. První stupeň má také v Českém lese pramenící řeka Radbuza v Tasnovicích a ve Staňkově a Berounka v Plzni na Bílé Hoře.

„Vzhledem k počasí a varování meteorologů provádíme ve spolupráci dobrovolnými hasiči průběžně monitorování stavu řeky Otavy. V případě nebezpečného zvednutí hladiny máme připraveny pytle s pískem a vytipovány lokality, kde by naše pomoc mohla být potřeba nejdříve," informoval mluvčí hasičů Petr Poncar. 

Podle dat ze srážkoměrných stanic ČHMÚ spadlo v kraji za posledních 24 hodin nejvíce srážek v šumavských Prášilech - téměř 40 milimetrů, o den dřív byl čtyřiadvacetihodinový srážkový úhrn v Prášilech skoro 76 milimetrů. Kolem 20 milimetrů srážek spadlo za posledních 24 hodin také na Šumavě ve Filipově Huti, v Hojsově Stráži, na Špičáku a v Železné Rudě nebo také v Českém lese na Domažlicku v Pivoni a v České Kubici.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Karlovarského kraje

Štítky povodňová aktivita, déšť, hladiny řek, povodňový stupeň, šumavské řeky

Na šesti místech dosáhly prvního povodňového stupně řeky v Plzeňském kraji. Nejhorší situace je na Šumavě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.