Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Meteorologové varují před dešti a zvýšenou hladinou řek, na Šumavě může spadnout až 60 milimetrů srážek

Kvůli dešti a odtávání sněhu na horách očekávají meteorologové vzestupy hladin řek. Výstraha platí pro Plzeňský kraj od úterního odpoledne až do odvolání. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) může na Šumavě napadnout za 24 hodin až 60 milimetrů srážek.

„Výstraha na povodňové jevy s nízkým stupněm nebezpečí platí do odvolání od úterního odpoledne. Za 24 hodin do středečního rána může spadnout na jihozápadním návětří našich hor kolem 40 mm strážek, na Šumavě až 60 milimetrů. Z toho v úterý na horách napadne ve sněhu kolem deseti centimetrů, na návětří Šumavy a Krkonoš až 25 centimetrů,“ uvedl ČHMÚ na svých sociálních sítích. Tento sníh však bude rychle odtávat.

„V důsledku předpovídaných srážek očekáváme v úterý večer opětovné vzestupy hladin odvodňující horské a podhorské oblasti Čech. S vysokou pravděpodobností budou překročeny úrovně prvního povodňového stupně, ojediněle nelze vyloučit i překročení druhého stupně. Vzestupy v důsledku dotoku očekáváme i na dolních úsecích toků,“ doplnili meteorologové.

Podle předpovědi nás bude deštivé počasí v Plzeňském kraji doprovázet až do konce pracovního týdne. Úterý bude od rána zatažené. V polohách nad 600 metrů budou přeháňky sněhové, odpoledne spíše dešťové. Na horách by mělo pršet vydatněji a déle. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na pět až osm stupňů. Středa bude zatažená až oblačná s občasným deštěm. Teploty vystoupají maximálně na 10 stupňů. Čtvrtek se ponese v podobném duchu, jen se mírně ochladí na pět až devět stupňů. Zatažená a oblačná obloha nás čeká i v pátek.

Ohodnoť článek

Foto Hasiči Železná Ruda

Štítky předpověď počasí, ČHMÚ, výstraha, vydatné deště, povodně, tání sněhu

Meteorologové varují před dešti a zvýšenou hladinou řek, na Šumavě může spadnout až 60 milimetrů srážek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.