Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V roce 2024 začne dvoumiliardová obnova městských lázní, veřejnosti se také otevře opravené hlavní nádraží

Nastávající rok bude v Plzeňském kraji bohatý na stavební projekty. Hned zkraje roku se veřejnosti otevře kompletně zrekonstruovaná památkově chráněná budova hlavního nádraží v Plzni. Začne taktéž obnova městských lázní za dvě miliardy. Milovníci historie a architektury se mohou těšit na opravenou jízdárnu ve Světcích na Tachovsku. V plánu je i řada dopravních staveb.

Největší stavbou v kraji, která začne v lednu demoličními pracemi, bude rekonstrukce městských lázní v Plzni včetně výstavby nové budovy Západočeské galerie. Stavbu až za dvě miliardy korun financuje kraj a její hlavní etapy naplánoval na roky 2025 a 2026. Projekt ale provází kontroverze, postup kraje se nelíbí opozici i desítkám architektů.

Sjednání gigantického úvěru na dvě miliardy schválili zastupitelé Plzeňského kraje. Peníze půjdou na obnovu lázní

Záměr sjednat naprosto gigantický dvoumiliardový úvěr na rekonstrukci městských lázní v Plzni, včetně výstavby nové budovy Západočeské galerie (ZČG), schválili zastupitelé Plzeňského kraje. Současný odborný odhad stavební firmy na tuto investici...

Už 4. ledna se veřejnosti otevře kompletně rekonstruovaná památkově chráněná budova hlavního vlakového nádraží v Plzni bezmála za 800 milionů korun. Budova z roku 1907 v renesančním a secesním slohu patří k architektonickým dominantám Plzně. Její oprava trvala skoro tři roky.

Rekonstrukce hlavního nádraží v Plzni za téměř 800 milionů míří do finiše, měděné kupole září do celého města

Památkově chráněná budova hlavního nádraží v Plzni z roku 1907 se otevře po rekonstrukci začátkem ledna. Náklady téměř tři roky trvající opravy dosáhnou bezmála 800 milionů korun, z většiny je pokryje dotace EU. Fungují už pokladny v přízemí pod...

Tachov otevře 21. března rekonstruovanou jízdárnu ve Světcích, po Španělské jízdárně ve Vídni druhé největší ve střední Evropě, monumentální stavbu starou 162 let. Velká obnova jízdárny, od roku 2010 národní kulturní památky, vyjde zhruba na 70 milionů korun. Dále Tachov začne na jaře s kompletní opravou náměstí Republiky téměř za 80 milionů. Úpravy velké plochy včetně obnovy Mariánského sloupu a napojení na přilehlé ulice budou hotové do konce příštího roku. Planá na Tachovsku začne v březnu s tříletou rekonstrukcí ulice Dukelských hrdinů za 200 milionů korun. Jde o středobod pětitisícového města u hranic s Německem. Budoucí bulvár s promenádou a stromořadími naváže na náměstí, které město opravilo před deseti lety.

Opravená jízdárna ve Světcích se otevře pro návštěvníky po celou sezonu, dostanou se do všech prostor

Ve zrekonstruované jízdárně ve Světcích u Tachova, po Španělské jízdárně ve Vídni druhé největší ve střední Evropě, chybí už jen dokončení expozic posledních místností, chodeb, erbů na fasádě a úpravy okolí monumentální stavby staré 162 let....

Západočeská univerzita zahájí v létě svoji největší stavbu posledních let - kompletní opravu budovy pedagogické fakulty na Chodském náměstí poblíž centra Plzně za 400 milionů korun. Potrvá dva roky. V Plzni-Malesicích začne počátkem roku stavba vodovodu a kanalizace za 350 milionů korun. Město dále do podzimu dokončí obnovu tramvajové tratě na Koterovské třídě za 250 milionů a zrekonstruuje úsek náměstí Republiky - Zbrojnická. Město dále zahájí obnovu kulturního a kreativního centra DEPO2015, kulturního domu Peklo, novostavbu parkovacího domu Světovar, tribunu atletického stadionu a centrální stravovací zařízení s denním stacionářem Jitřenka při městském ústavu sociálních služeb za 270 milionů.

Západočeská univerzita se může pustit do rekonstrukce budovy Fakulty pedagogické, přijde na 383 milionů

Do rekonstrukce budovy Fakulty pedagogické na Chodském náměstí 1 se může pustit Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Získalo totiž dotaci od ministerstva školství. Důležitá proměna má budovu zmodernizovat a přizpůsobit současným požadavkům....

Plzeňský kraj čeká hlavní etapa stavby napojení severní Rokycanska na D5 za 360 milionů a na podzim začne opravovat liblínský most, jeden z největších v regionu. Ředitelství silnic a dálnic vyhlásí počátkem příštího roku soutěž na dodavatele stavby pětikilometrového obchvatu Přeštic na jihu Plzeňska za jednu miliardu korun. Jde o nový úsek velmi frekventovaného hlavního tahu silnice I/27 za Plzní, který vede na Klatovy a Železnou Rudu až do Německa. Stavba naplno začne na jaře 2025.

Plzeňský kraj s městem zahájí na jaře stavbu přestupního terminálu u klatovské železniční stanice, druhé největší v regionu. Měl by stát přes 180 milionů korun. Nejpozději do začátku roku 2025 tam vznikne pěkně upravená nová část města.

Před vlakovým nádražím v Klatovech vznikne autobusový přestupní terminál za 180 milionů

Plzeňský kraj s městem postaví přestupní terminál u klatovské železniční stanice, druhé největší v regionu. Měl by stát přes 180 milionů korun. Financovat jej bude kraj, teď připravuje výběrové řízení na dodavatele. Správa železnic teď navíc...

V červenci skončí rekonstrukce silničního průtahu v centru šumavské Železné Rudy na Klatovsku za 70 milionů Kč. Podle radnice, která o obnovu usilovala téměř 20 let a spolupracuje na ní s ŘSD, jde o strategickou stavbu ve městě, vylepší frekventovaný hlavní tah I/27 z Plzně do Německa i vzhled rekreační oblasti v pohraničí.

Japonský Panasonic bude stavět v Plzni areál na výrobu tepelných čerpadel za 7,6 miliardy Kč. Stane se evropskou centrálou produkce, výzkumu i vývoje. Nový závod se otevře v květnu 2025. Do roku 2030 má vyrábět až milion čerpadel ročně pro celou Evropu.

V Plzni by měl začít od července fungovat provozovatel sdílených jízdních kol, který jich nabídne až 400. Zhruba od stejného data zakáže město na celém svém území parkování nákladním vozům nad 12 tun, které řidiči v ulicích stále častěji odstavují na povinné přestávky.

Panasonic začal v Plzni s výstavbou areálu na tepelná čerpadla, ročně jich chtějí vyrobit milion

Japonská společnost Panasonic začala v Plzni na Borských polích se stavbou nového areálu na výrobu tepelných čerpadel za 7,6 miliardy korun. Nový závod vyroste v místě toho původního, bude ovšem výrazně větší. Hotovo by mělo být do dvou let s...

Sušice na Klatovsku dokončí na podzim strategický plán a územní studii rozvoje 15 nevyužitých hektarů areálu bývalé firmy Solo. Spolupracuje na nich s majitelem plochy dřívější sirkárny. Oba dokumenty nastníní, co by mohlo v největší rozvojové zóně vzniknout. Poté se město s vlastníkem dohodne o odkupu celé plochy nebo částí.

Sušičtí zastupitelé rozhodnou nejpozději do konce května o tom, zda předají od 1. ledna 2025 svoji nemocnici kraji. Smlouva, kterou schválil kraj koncem listopadu, předpokládá bezúplatný převod nemocnice a její začlenění do systému krajských nemocnic. Kraj ve smlouvě garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, bývalé lázně, stavební projekty, dopravní stavby, hlavní nádraží, chráněné budovy

V roce 2024 začne dvoumiliardová obnova městských lázní, veřejnosti se také otevře opravené hlavní nádraží  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.