Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Před lety si prošel rakovinou a dnes dětem, které jsou přes svátky v nemocnici, rozdává adventní kalendáře

Některé děti nemají to štěstí být se svou rodinou na Vánoce doma a svátky stráví na dětském nemocničním oddělení. Aby jim tyto chvíle utekly, dostaly jako dárek adventní kalendář s QR kódem, přes který si přehrají pohádku. Autorem tohoto originálního nápadu je Plzeňák Tomáš Bursa, jenž se v minulosti potýkal s rakovinou. Před devíti lety se nadchl pro projekt s kalendáři, kterými obdarovává nejen dětské onkologické pacienty. Letos byl ale tento projekt poměrně adrenalinovou zkušeností.

Do života Plzeňáka Tomáše Bursy vstoupila před lety rakovina žaludku. Prognóza byla nejistá, dostal však druhou šanci a chce ji maximálně využít. Začal například s tvorbou adventních kalendářů, které osobně rozváží dětem hospitalizovaným nejen na onkologických klinikách po celém Česku. Do vzdálenějších koutů je rozesílá poštou.

Na tvorbě kalendáře se podíleli žáci plzeňské školy Martina Lutera. Společně s Tomášem Bursou nahráli také pohádku, kterou si lze přehrát na YouTube pomocí QR kódu na zadní straně kalendáře. Ilustrace připravila rokycanská výtvarnice Johanka Audesová.  

„Letos se do projektu zapojilo 13 dětských klinik v České republice a tři na Slovensku. Bylo to tentokrát o to náročnější, jelikož jsme se potýkali s problémy ze strany výrobce kalendářů. Nakonec jsme to zvládli,“ prozrazuje Tomáš Bursa.

Bylo to však doslova za pověstných „Za pět minut dvanáct“. Hotové kalendáře doputovaly do Plzně v polovině listopadu. „Některé kliniky jsem okamžitě osobně objel, ostatním jsem poslal adventní kalendáře poštou. A pak přišel druhý zádrhel. Z Liberce mi přišla od vrchní sestry výzva, že je tam rok stará čokoláda. Polil mě horký pot. Na zadní straně kalendáře byl opravdu ten malinkatý černý text s datem spotřeby do 31.12.2022. Průšvih jak Brno!“ pokračuje Tomáš.

Sám si prošel rakovinou, dnes dětem se stejnou diagnózou rozdává naději na uzdravení skrze adventní kalendáře

Do života Plzeňáka Tomáše Bursy vstoupila před lety rakovina žaludku. Prognóza byla nejistá a během nejtěžší fáze léčby pobýval na chalupě bez vody, topení a s minimem finančních prostředků. Dostal však druhou šanci a chce ji maximálně využít....

 

Čokoláda samozřejmě prošlá nebyla. Tomáš okamžitě kontaktoval výrobce, který uznal chybu a poslal e-mailem s vyjádřením a omluvou. „To jsem rozeslal do nemocnic. No a před pár dny jsem zjistil, že jsem odeslal jen loga čokoládovny a omluvná příloha tam nebyla. Podruhé mě polil studený pot. Letos to bylo opravdu něco,“ směje se Bursa.

I přes všechny tyto komplikace dokázal udělat radost stovkám dětí. Díky sponzorům se podařilo vyrobit 1700 kalendářů. V Česku se dostaly ke zhruba sedmi stovkám dětských pacientů. Ostatní byly k prodeji na smluvených místech, třeba v řeznictví v Plzni, Blovicích, Přešticích, Toužimi a v Třemošné.

Po covidu se situace změnila

Za malými pacienty přicházel Bursa rok co rok coby postava pošťáka Toma. „Když tam za nimi přišel člověk, který je pozdravil a řekl, že je vlastně jejich spolupacient a prošel si tou samou nemocí, tak byla tam spousta slz a spousta objetí. To byl ten smysl a to, co lidi podporovalo,“ popisoval naší redakci jedno z mnoha dojemných setkání. To byla ale doba „předcovidová“. Od pandemie se pravidla v nemocnicích změnila a za dětskými pacienty se už moc nedostane. „Není to o tom, že by tam nebyla důvěra. Jde o přijatá opatření,“ podotkl Bursa.

Během letošního léta ale přišel s dalším nápadem. V plzeňské nemocnici a v Brně rozdal malované pohledy a na ty mohly děti napsat, jakou by si přály dostat hračku. Jedinou podmínkou bylo, aby nešlo o elektroniku. „Tyto dárky jsem jim pak osobně předal. To byla vedle kalendářů další akce Nadačního fondu Dobří lidé Česka,“ prozradil.

Příští rok bude pro Tomáše Bursu jubilejní. Půjde o 10. ročník akce spojené s adventními kalendáři. „Říká se, že v nejlepším se má přestat a já si upřímně pohrávám s myšlenkou, že bysme to tím desátým rokem ukončili a více se soustředili zase na jiný projekt, třeba na to předávání hraček,“ uvažuje Tomáš Bursa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň, Tomáš Bursa, Základní škola Martina Luthera

Štítky adventní kalendáře, dětští pacienti, nemocnice, Vánoce, Tomáš Bursa, Nadační fond Dobří lidé Česka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před lety si prošel rakovinou a dnes dětem, které jsou přes svátky v nemocnici, rozdává adventní kalendáře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.