Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Tání sněhu může zvednout hladiny řek na západě Čech, varují meteorologové

Déšť a tání sněhu může zvednout hladiny řek v povodí Berounky na západě Čech. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí od úterního rána pro celé území Plzeňského kraje s výjimkou Kralovicka v okresu Plzeň-sever. Odborníci předpokládají, že hladiny vodních toků dosáhnout minimálně na první stupeň povodňové aktivity.

„Vlivem srážek a odtávání sněhové pokrývky očekáváme od úterního dne dosažení prvního stupně povodňové aktivity na tocích v povodí Berounky,“ uvedl ČHMÚ na svých sociálních sítích. Výstraha před povodněmi platí od úterních šesti hodin ráno až do odvolání. Situace se může velmi rychle měnit. Meteorologové proto doporučují sledovat stránky předpovědní povodňové služby.

Po vydatném sněžení z minulých dnů se citelně oteplilo. Napadaný sníh začal tát, což spolu s deštěm může zvedat hladiny řek. Při povodňové bdělosti se voda ještě nevylévá z břehů, ale může například snížit stabilitu stromů v podmáčené půdě. Otužilci by se také měli vyvarovat koupání či pohybu v korytě toku, kde je zvýšený odtok vody.

Dešťové přeháňky nás podle aktuální předpovědi budou doprovázet po celý pracovní týden. Úterý bude dopoledne většinou polojasné. Během dne ale přibude od západu oblačnost a večer se dočkáme občasného deště. Teploty se budou pohybovat od 5 do 8 stupňů Celsia. Nad nulou bude také na horách. Středa bude od rána zatažená s občasným deštěm. Na horách může k večeru sněžit. Teploty se před den vyšplhají až na 9 stupňů. Čtvrtek se ponese v podobném duchu. Od rána bude zataženo s dešťovými přeháňkami. Ve vyšších polohách budou sněhové. Přes den naměříme od 2 do 6 stupňů Celsia. Závěr pracovního týdne bude oblačný až zatažený, místy se sněhovými přeháňkami. V polohách pod 400 metrů nad mořem budou srážky smíšené. Teploty se budou pohybovat od 0 do 4 stupňů.

Ohodnoť článek

Foto NP Šumava

Štítky povodně, povodňová bdělost, výstraha, čhmú, tání sněhu, předpověď počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tání sněhu může zvednout hladiny řek na západě Čech, varují meteorologové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.