Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ústřední městská knihovna projde obří revitalizací za 100 milionů, dostane například půdní vestavbu

Plzeň připravuje kompletní revitalizaci hlavní budovy městské knihovny v centru města. K dispozici již má hotovou architektonicko-provozní studii, která je prvním velkým krokem k rozsáhlé přestavbě, jež zlepší služby knihovny a umožní její další rozvoj. Náklady podle odhadů dosáhnou na bezmála 100 milionů korun. S pracemi se začne v roce 2025.

Přeměna knihovny by se měla uskutečnit v letech 2025 a 2026. Až 70 milionů má Plzeň přislíbeno z dotačního programu ITI Plzeňské. Knihovna města Plzně patří k největším zařízením svého typu v republice. Od samého vzniku se ovšem potýká s nedostatečnými prostory v ulici Bedřicha Smetany.

„Ta je totiž situována na velmi dobře dostupném místě v centru města a denně ji tedy navštíví okolo 500 čtenářů. Její prostory a zázemí však nevyhovují potřebám uživatelů, zaměstnanců ani knižního fondu. Je proto nutné knihovnu revitalizovat, aby odpovídala standardům 21. století,“ uvedla radní města pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO).

Největší proměnou by měl podle Bartákové projít přízemní prostor Ústřední knihovny pro dospělé a podkroví, kde by díky půdní vestavbě měl vzniknout multifunkční sál s klubovnou pro komunitní aktivity a malou střešní terasou. Úpravy se však v určité míře dotknou všech šesti podlaží od sklepa až po půdu. 

Studii zpracovali plzeňští architekti Jaromír Veselák a Jan Toman spolu s knihovníky. „Úkolem bylo prověřit možnosti rozvoje stávající budovy a navrhnout nové funkční prostorové uspořádání, které bude odpovídat standardům 21. století. Knihovna pak bude moci lépe reagovat na nejnovější trendy v poskytování služeb občanům, rozvíjet komunitní činnost a stát se jedním z vyhledávaných prostorů pro setkávání, sdílení zkušeností a komunikaci. A jednou z priorit je s ohledem na imobilní občany a seniory i odstranění bariér,“ přiblížila ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová.

Budova v ulici Bedřicha Smetany 13 je nemovitou kulturní památkou a zároveň je součástí Městské památkové rezervace Plzeň. Postavena byla v roce 1914 a původně sloužila jako Anglo-rakouská banka. Knihovna objekt využívá od druhé poloviny 50. let minulého století. Veřejnosti v ní slouží Ústřední knihovna pro dospělé, Ústřední knihovna pro děti a mládež, Studovna a informační služby a Polanova síň. Ve zbylé části sídlí vedení organizace, ekonomicko-provozní úsek včetně knihařské dílny a údržbářské dílny, úsek IT, Oddělení nákupu a zpracování knihovních fondů a Oddělení styku s veřejností.

Ohodnoť článek

Foto Knihovna města Plzně

Štítky Ústřední městská knihovna, městská knihovna, přestavba knihovny, modernizace knihovny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

S činností knihovny jsem spokojen. Výběr knih je velmi slušný, personál je příjemný, vstřícný a ochotný. Mně by ke zlepšení celkového dojmu postačila výměna regálů na knihy za takové, jejichž nejnižší patro bude aspoň tak vysoko, že se při výběru knih z něho nebudu muset plazit po podlaze. Pokud regály vyměněny nebudou, mohly by se čtenářům hledajícím vhodnou četbu zapůjčovat periskopy, s jejichž pomocí by stojící osoba mohla číst údaje na hřbetu knih v nejnižším patře regálu uložených.

Středa, 13. prosince 2023, 08:29Odpovědět

Ústřední městská knihovna projde obří revitalizací za 100 milionů, dostane například půdní vestavbu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.