Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Panasonic začal v Plzni s výstavbou areálu na tepelná čerpadla, ročně jich chtějí vyrobit milion

Japonská společnost Panasonic začala v Plzni na Borských polích se stavbou nového areálu na výrobu tepelných čerpadel za 7,6 miliardy korun. Nový závod vyroste v místě toho původního, bude ovšem výrazně větší. Hotovo by mělo být do dvou let s tím, že do roku 2030 bude továrna produkovat až milion tepelných čerpadel, které následně půjdou do celé Evropy.

„Čerpadla jsme v Plzni začali vyrábět již v roce 2018, ale produkce probíhala souběžně s výrobou televizí. Tu jsme ovšem loni definitivně ukončili a nyní se soustředíme výhradně na výrobu tepelných čerpadel,“ sdělil generální ředitel Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech Hiroshi Komatsubara. Původní továrnu již srovnaly se zemí bagry. Na jejím místě vyroste nová třípatrová výrobní hala o rozloze 100 000 metrů čtverečních, čímž se rozloha celého areálu zvýší na 140 000 metrů čtverečních.

„Jen pro srovnání – původní výroba televizorů probíhala na 78 tisíci metrech čtverečních, takže nový areál na tepelná čerpadla bude zhruba o 80 procent větší než ten původní,“ vysvětluje Komatsubara. Další výrobní a skladovací kapacity o ploše 25 000 metrů čtverečních si firma pronajala v Panattoni Parku Pilsen West II v Nýřanech za Plzní.

„Stávající i pronajaté kapacity zaručí, že v Plzni zvládneme plnit veškeré smluvní objednávky do jara 2025, kdy má být nový závod hotov. Od našeho vstupu na český trh v roce 1996 jsme v ČR proinvestovali 11,6 miliardy korun a nekončíme. Do výrobních kapacit na tepelná čerpadla hodláme investovat dalších 7,6 miliardy korun. Tepelných čerpadel chceme v Plzni do roku 2030 vyrábět až milion kusů ročně a zásobovat jimi celý evropský kontinent,“ prozrazuje generální ředitel Panasonic továrny v Plzni.

Podnik má v současnosti 900 lidí a trvale nabírá nové, teď nejvíc techniky. „Do budoucna odhadujeme, že počet zaměstnanců stoupne minimálně na dvojnásobek,“ potvrdil Komatsubara.

Panasonic v Plzni demoluje 26 let starou továrnu na televizory, šlo o první japonskou investici v ČR. Nově chce zaměstnat až 3000 lidí

Společnost Panasonic demoluje v Plzni svoji 26 let starou továrnu na televizory, které se tam začaly vyrábět v dubnu 1997. Jednalo se o první japonskou investici v ČR. Zároveň byl Panasonic prvním velkým investorem v nově vznikající obří...

Loni Panasonic v ČR vyrobil bezmála 100 tisíc tepelných čerpadel od tří do 16 kW. Výroba čerpadel nebude mít podle generálního ředitele charakter montovny. V Plzni se vyrábějí již teď elektronické řídicí desky a nahrává se tam řídicí software do mikročipů. Japonský investor chce do budoucna více navázat spolupráci s českými firmami.

„Potřebujeme v ČR co nejvíc investic, které rozvíjejí český potenciál a pracovní příležitosti pro tuzemské firmy. Velmi mne proto těší plán společnosti Panasonic výrazněji lokalizovat subdodávky komponentů i přesun výzkumu a vývoje tepelných čerpadel do Plzně. Jen takovýmito kroky se ve spolupráci s dlouholetými zahraničními partnery zbavíme nálepky montovny Evropy a budeme zde vyrábět technologie s vysokou přidanou hodnotou i perspektivou do budoucna,“ kvituje radní města Plzně pro Smart City a podporu podnikání Daniel Kůs (Piráti).

Historie Panasonicu v Plzni se začala psát v roce 1996, kdy společnost koupila od města téměř 17 hektarů pozemků. Jednalo se o jednu z prvních japonských investic v České republice. Samotná výroba byla zahájena v dubnu 1997. Od samého začátku se v Plzni vyráběly televize s vakuovou obrazovkou. V roce 2004 byla zahájena výroba plazmových a LCD televizí. V roce 2015 doplnil Panasonic portfolio výrobků o OLED televize, blu-ray rekordéry a přehrávače a v říjnu 2018 začal s výrobou telených čerpadel.

Ohodnoť článek

Foto Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech

Štítky Panasonic, nová továrna, tepelná čerpadla, Borská pole, průmysl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Panasonic začal v Plzni s výstavbou areálu na tepelná čerpadla, ročně jich chtějí vyrobit milion  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.