Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Letošní vánoční tramvaj dostane zbrusu novou světelnou dekoraci, lidem se představí v neděli 3. prosince

Již o první adventní neděli vyrazí do plzeňských ulic populární vánoční tramvaj. Letos dopravní podniky slavnostně vyzdobí svoji nejnovější tramvaj 40T. Velkou novinkou pak bude nová světelná dekorace. Vánoční tramvaj měla v západočeské metropoli svoji premiéru v roce 2018 a od té doby měla stále stejnou světelnou výzdobu, měnil se pouze polep a podoba interiéru. Na pravidelné linky 2 a 4 vyrazí speciálně nazdobený vůz v pondělí 4. prosince.

Pořádne nazdobit vánoční tramvaj trvalo více než jeden týden. Kromě celopolepu vnějšku tramvaje se proměnil také interiér. Třešničkou na dortu jsou pak zbrusu nové světelné dekorace, kterých je na celém voze dohromady 58.

„V letošním roce bude vánoční tramvaj opravdu nepřehlédnutelná. A to nejen díky novým světelným dekoracím, ale také díky novému typu vozu, který jsme pro vánoční tramvaj zvolili. Jedná se o naši nejnovější tramvaj typu 40T, která měří téměř třicet metrů a její kapacita je přibližně o čtvrtinu větší než u tramvaje, která jezdila v minulých letech,“ přibližuje generální ředitel PMDP Jiří Ptáček.

Nejmodernější tramvaj vyrobená přímo pro Plzeňáky poprvé vyrazila do ulic i s cestujícími. Nabízí komfort a bezpečí

Na svoji první jízdu s cestujícími do ulic Plzně dnes vyrazila nejmodernější nová tramvaj Škoda ForCity Smart 40T. Určena je přímo pro Plzeňáky. Zatím se svezli jen zástupci města, městských dopravních podniků a výrobce. Tramvaj již odjezdila...

 

Na svou první jízdu se vánoční tramvaj vydá 3. prosince. Zvědavci budou mít možnost si tramvaj prohlédnout v točně U Zvonu, kde bude přístupná v čase od 16:20 do 16:55. Jako tradičně pak bude na okružní jízdu vyjíždět ze zastávky U synanogy. „Odjezdy budou v časech 17:05, 17:20, 17:35, 17:50, 18:05, 18:20, 18:35 a 18:50. Na těchto speciálních okružních jízdách se cestující mohou těšit na doprovodný program díky spolupráci s Muzikálovým studiem DJKT a pro děti budou mít PMDP připraveny i drobné vánoční dárky,“ zve mluvčí PMDP René Vávro.

Od pondělka do poloviny prosince bude tramvaj jezdit  v pracovní dny na lince 1 o víkendech na lince 2 a 4. Po skončení výluky v Koterovské ulici nasadí podniky tramvaj v pracovní dny na linku 2 a o víkendech na linku 1 a 4. Zjednodušené jízdní řády naleznou cestující na webových stránkách a sociálních sítích PMDP.

Vánoční tramvaj jezdí v Plzni od roku 2018

Vůbec první svátečně vyzdobená tramvaj vyjela do ulic západočeské metropole v roce 2018. Od té doby měla stejnou světelnou výzdobu, měnil se však celoplošný polep. První vůz měl na sobě jednoduchou zasněženou krajinu. O rok později jí dominovaly vločky, zasněžené vrcholky stromů a andělíčci. V roce 2020 se tramvaj zahalila více do modré. Oproti první výzdobě byla více propracovaná a odkazovala na plzeňské dominanty. Pozorné oko si tak určitě všimlo třeba pocukrovaných městských domů nebo katedrály. Tramvaj z roku 2021 byla nejspíš nejodváženější a zobrazovala různé sváteční tradice jako bylo zpívání koled, pečení cukroví nebo posílání dopisů Ježíškovi. Loňská tramvaj už budila vášně a někteří ji říkali "babiččin ubrus", jelikož vůz kolem dokola lemovaly větvičky s ozdobami.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PMDP

Štítky vánoční tramvaj, vánoční výzdoba, dopravní podniky, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní vánoční tramvaj dostane zbrusu novou světelnou dekoraci, lidem se představí v neděli 3. prosince  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.