Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Techmania Science Center získala od kraje dotaci ve výši 14 milionů korun, pořídí za ně nové exponáty

Zastupitelstvo Plzeňského kraje na svém mimořádném jednání schválilo dotaci pro Techmanii ve výši 14 milionů korun. Kraj je dlouhodobě největším donátorem vzdělávací instituce založené před 15 lety. Během té doby poskytl centru přes 150 milionů korun. Krajský úřad teď vyjednává se Škodou Investment ze skupiny Škoda, že by tam od příštího roku vstoupil jako spoluzakladatel.

„Pro nás jako neziskovou společnost je důležité mít nastaveno vícezdrojové a dlouhodobé financovaní, jedině tak budeme schopni se dále rozvíjet. Z dotace 14 milionů korun budeme hradit mimo jiné nové exponáty pro výuku fyziky či pro novou expozici na téma Udržitelný svět, nové populárně-vzdělávací filmy a výukové programy pro školy. Obnova programové nabídky je nezbytná pro zajištění zájmu škol a veřejnosti," uvedl ředitel science centra Jiří Královec.

Centrum Techmania, které se v Plzni otevřelo 4. listopadu 2008, se zaměřuje na popularizaci vědy a techniky. Rozkládá se na ploše 3000 metrů čtverečních v hale areálu plzeňské Škodovky a nabízí průběžně inovované interaktivní expozice a vědeckotechnické show. U zrodu Techmanie byla Škoda Investment a Západočeská univerzita v Plzni.

Náměstek hejtmana Vladimír Kroc (ANO) připomněl, že kraj podporuje Techmanii od jejího založení před 15 lety, přičemž ji poskytl ze svého rozpočtu přes 150 milionů korun. „Kraj má zájem na dalším rozvoji aktivit Techmanie k zajištění neformálního vzdělávání, rozvoje vztahu dětí i mládeže k vědě a technice na bázi rozvoje veřejného zájmu. V souvislosti s touto vizí vede jednání o vstupu do Techmania Science Center jako zakladatel a tím by se stal jedním z rozhodujících donátorů jejího příštího rozvoje,“ vysvětluje Kroc. Podle něj by to vedlo k vytvoření stabilních podmínek a do budoucna by mohla plzeňská Techmanie blíže spolupracovat s centry podobného charakteru včetně těch ze zahraničí.

Kromě dlouhodobé finanční podpory spolupracuje kraj s Techmanií i na mnoha aktivitách, kterými jsou technické a robotické soutěže regionálního a mezinárodního rozsahu, podařilo realizovat i například druhý ročník tematických projektových dnů pro studenty středních škol a žáky základních škol na téma finanční gramotnost a kyberbezpečnost. Dlouhodobě pokračuje spolupráce také v projektech pro nadané děti.

„Finanční podpora ze strany partnera Plzeňský Kraj je pro nás velmi důležitá. Osobně vidím jako velmi důležité i to, že je nastavena spolupráce, kde je Techmania v roli partnera. Díky tomuto přístupu mohla Techmania nabídnout v tomto roce svoji znalost při navázání spolupráce Plzeňského kraje s tureckým regionem Bursa. Byli jsme partnerem například při organizaci výměnných pobytů studentů a pedagogů v rámci Erasmu. Dále také součástí delegace zástupců kraje na mezinárodní, robotické soutěži v Burse,“ dodala manažerka Techmanie Kateřina Chábová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Techmania Science Center

Štítky Techmania, Plzeňský kraj, science centrum, dotace pro Techmanii, podpora vzdělávání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Techmania Science Center získala od kraje dotaci ve výši 14 milionů korun, pořídí za ně nové exponáty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.