Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

ANKETA: Protikuřácký zákon je tu s námi už šest let, kuřáci ze zastávek ale stále nezmizeli

Už šest let si lidé v Česku nesmí zapálit cigaretu v restauracích, barech, kavárnách a dalších místech jako jsou třeba autobusové zastávky. Na kontrolu dodržování protikuřáckého zákona se nyní zaměřili plzeňští městští strážníci. Během dvou hodin načapali 18 kuřáků, kteří to se svým zlozvykem nemohli vydržet a zapálili si přímo na perónu na hlavním nádraží nebo při čekání na autobus. Jak se nyní s odstupem času díváte na zákaz kouření? Hlasujte v naší anketě.

Ještě před několika lety bylo kouření všudypřítomným zlozvykem. Z návštěvy restaurace přišel i nekuřák řádně načichlý odérem z cigaret a na zastávkách se jen hromadily nedopalky. V roce 2017 začal platit takzvaný protikuřácký zákon a situace se obrátila k lepšímu. Obavy hospodských, že zákaz kouření jim odežene zákazníky, se nenaplnily a také kuřáky už tolik ve městě nepotkáváte. Jiné to ovšem je třeba na autobusovém nádraží.

Jak dnes hodnotíte zavedení protikuřáckého zákona?

Celkem hlasovalo1333 čtenářů

„Odpustit cigaretu si kuřáci musí mimo jiné například na nekrytých částech zastávek veřejné dopravy nebo nástupištích a na ty právě nejvíce frekventované se při intenzivních kontrolách zaměřili strážníci. Nevynechali přitom nástupiště na plzeňském autobusovém i vlakovém nádraží a zastávky MHD v nejužším centru města,“ uvedla mluvčí strážníků Jana Pužmanová. Během dvou hodin strážníci narazili na 18 kuřáků. Za kouření na místech, kde je kouření nebo používání elektronické cigarety zakázáno, přitom hrozí pachateli přestupku pokuta až pět tisíc korun.

Protikuřácký zákon platí v České republice od května 2017. Česko bylo tehdy poslední zemí EU, která do té doby zákonem vůbec neomezovala kouření v restauracích. Zákaz platí na veškeré veřejnosti volně přístupné vnitřní prostory, letiště, nástupiště, zastávky a veřejné dopravní prostředky. Platí i pro školy, dětská hřiště a sportoviště. Zapálit si lidé nesmí ani v prostorách zoologických zahrad. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky kuřáci, protikuřícký zákon, zákaz kouření, kontroly kuřáků, anketa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Kuřáci nezmizeli nejen ze zastávek, oni nezmizeli často ani z vnitřku vozů MHD. S příchodem dešťů a chladného počasí je pro řidiče trolejbusů a autobusů MHD jistě nepohodlné vystoupit na konečné stanici z vozu a "dát si čouda" venku. Proto zůstávají sedět za volantem uvnitř vozu a nanejvýš otevřou dveře. Nastupuji obvykle do trolejbusu na první zastávce a čas od času po vstupu do trolejbusu dýchám zředěný kouř z cigaret. Zeptám se řidiče, co znamená piktogram s přeškrtnutou cigaretou nad předními vstupními dveřmi a on mi sdělí, že ve voze nekouřil, že snad zápach kouře se šíří z některého nastoupivšího cestujícího. Legrační je, když mi řidič řekne, že je nekuřák a na přístrojové desce vidím ležet krabičku cigaret a zapalovač. Nedávno jsem nastoupil do trolejbusu linky 11 u Ústředního hřbitova a v trolejbusu bylo kouře jako v udírně. Obrátil jsem se stížností na řidiče, který předstíral, že je hluchý. Jaké bylo moje překvapení, když se do mne pustila starší žena s tím, že ona nic necítí (patrně kuřačka) a ať nechám řidiče na pokoji. Do očí se mi draly slzy, ale ne proto, že bych plakal, ale protože mne oči od toho kouře pálily. Již vícekrát jsem si stěžoval u vedení PMDP, ale trvalé nápravy se člověk nedočká.

Neděle, 26. listopadu 2023, 07:38Odpovědět

ANKETA: Protikuřácký zákon je tu s námi už šest let, kuřáci ze zastávek ale stále nezmizeli  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.