Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ukrajinci unáší naše děti, hřímali dva muži na sociálních sítích, policie je podezírá z podněcování k nenávisti

Bezmála 250 sdílení měl na Facebooku příspěvek o údajném pokusu o únos romského dítěte v Rokycanech. Případem se začala zabývat policie, jež posléze informovala, že se nic takového opravdu nestalo a začala řešit, zda se nejedná o šíření poplašné zprávy. Po téměř čtyřech měsících policejní mluvčí informovala, že kriminalisté obvinili dva muže, kteří tyto fámy sdíleli na sociálních sítích.

„Rokycanští kriminalisté v těchto dnech sdělili dvaatřicetiletému muži podezření ze spáchání přečinů šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a šestatřicetiletému muži podezření ze spáchání přečinu podněcování k nenávisti vůči skupině osob a k omezování jejich práv a svobod," informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Mladší z mužů podle vyšetřovatelů na sociální síti umístil a zveřejnil pod svůj profil na základě svých domněnek, neověřených a nepodložených informací příspěvek mířený proti zde žijícím cizincům. „Podle jeho vyjádření se měli cizinci pokusit unést v Rokycanech dítě. Starší podezřelý muž na svém profilu na tento příspěvek reagoval svým komentářem, ve kterém nabádal k násilí proti těmto cizincům," upřesnila mluvčí.

Celý incident rozpoutal 13. července příspěvek uživatele s přezdívkou Jimi. Stálo v něm: „Občané České republiky, dávejte si pozor na své malé děti. Ukrajinci unáší děti. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Dítě se mu vyškublo z ruky a uteklo. Na celou věc upozornil Vietnamec, který to viděl se před Večerkou! Prosím sdílejte.“ O pár dní později autor text přepsal a uvedl, že si to celé vymyslel dvanáctiletý chlapec.

Jeho původní příspěvek přesto spustil vlnu emocí a objevovala se pod ním řada nenávistných komentářů. „Toto už je přehnaný. Pozabíjel bych je všechny. Nehledě, jestli takový nebo makový, zm*di nacističtí," uvedl jeden z těch, co příspěvek sdílel. Rychle také přibyla další smyšlená svědectví. Například uživatel Valda K. barvitě popsal, jak Ukrajinci tahají cizí dětí do aut. Ani tento příspěvek už u něj nenajdete. 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky dezinformace, sociální sítě, únos dětí, Romové, Rokycany, fake news, podněcování k nenávisti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci unáší naše děti, hřímali dva muži na sociálních sítích, policie je podezírá z podněcování k nenávisti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.