Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Den válečných veteránů si Plzeňané připomínají vlčími máky i filmem metalové kapely Sabaton

Květ vlčího máku na podporu válečných veteránů mohou lidé zakoupit až do konce listopadu na desítkách míst v celé Plzni. Kromě toho chystá muzeum Patton Memorial Pilsen v sobotu 11. listopadu promítání animovaného filmu švédské metalové kapely Sabaton. Cílem charitativního projektu je přitáhnout pozornost fanoušků skupiny k zásadním historickým tématům a přivést je do muzeí. Snímek The War To End All Wars (Válka k ukončení všech válek) vypráví devět příběhů z první světové války.

Skupina Sabaton se historickým tématům dlouhodobě věnuje. Animovaný dokumentární film v jednotlivých příbězích diváky blíže seznámí se srbskou válečnou hrdinkou, přiblíží také události kolem vánočního příměří na západní frontě i ukáže sekvence z konkrétních bitev.

„Cílem projektu History Rocks je přivést do muzeí zabývajících se historickou a vojenskou tematikou co nejvíce členů stomilionové fanouškovské komunity Sabatonu. V Patton Memorial Pilsen nebudeme promítat přímo v expozici, ale ve vestibulu muzea. Projekce se budou konat po celý den ve dvouhodinových intervalech tak, aby diváci měli dostatek času i na prohlídku muzea," láká kurátor Pattonova muzea Ivan Rollinger. Film se bude promítat v angličtině s českými titulky. Cena vstupenky je 150 korun. Zakoupit ji můžete přes Plzeňskou vstupenku či v infocentru vedle radnice na náměstí Republiky nebo u Paluby Hamburk.

Zakoupením vlčího máku podpoříte veterány

Až do konce listopadu mohou lidé zakoupením symbolického květu vlčího máku přispět do sbírky ke Dni válečných veteránů. V pořadí 9. ročník sbírky pořádá organizace Post Bellem. Vybrané peníze použijí na pomoc veteránům a na zachování jejich příběhů. Vlčí máky mohou zájemci tento měsíc zakoupit na zhruba 50 místech v Plzni, třeba v infocentrech, knihovnách nebo v řadě obchodů. Mapu s přehledem míst najdete na webu denveteranu.cz, kde lze přispět také online.

Den válečných veteránů se slaví jako připomínka 11. listopadu 1918, kdy bylo podepsáno příměří a skončily tak boje první světové války. Jako Den veteránů se slaví od roku 1954. Jeho znamením se stal vlčí máky, které pokrývaly hroby padlých vojáků na západní frontě. Česká republika si toto datum připomíná od roku 2001.

Do světového povědomí se symbol vlčího máku dostal díky básni kanadského chirurga Johna McCrae, který ji napsal v reakci na smrt svého přítele. Tuto báseň psal pouze pro sebe a zahodil ji. Kolemjdoucí důstojník ji však zvedl a odeslal do Anglie, kde byla 8. prosince 1915 otištěna v časopise Punch. Samotný John McCrae zemřel na zápal plic 28. ledna 1918.

Na polích ve Flandrech divoké máky rostou,
tam mezi kříži, řada za řadou.
Zde ležíme. Nahoře mezi červánky,
je možná slyšet zpívat skřivánky,
zde dole kanony jen svoji píseň řvou.

My už však nevstanem a je to možná zdání,
že včera ještě žili jsme a byli milováni.
Teď jenom tiše ležíme
na polích flanderských. 

Náš boj však zase jiní převezmou.
Do vašich rukou dáme my teď svou
hořící pochodeň a vy ji neste dál.
Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal,
že jsme tu padli zbytečně. Jen máky porostou
na polích flanderských. 

Ohodnoť článek

Foto Sabaton

Štítky Den válečných veteránů, první světová válka, vlčí máky, Patton Memorial Pilsen, Pattonovo muzeum, historie, sbírka, Post Bellum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den válečných veteránů si Plzeňané připomínají vlčími máky i filmem metalové kapely Sabaton  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.