Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Už brzy obsadí vnitroblok zchátralých městských lázní těžká technika, bourací práce vyjdou na šest milionů

Do konce letošního roku začnou první bourací práce v zadním traktu památkově chráněných městských lázní. Objekt, který posledních 30 let chátral, projde velkou proměnou. Z bývalého bazénu například vznikne společenský sál pro 550 lidí. Ve dvou čtyřpatrových přístavbách pak budou tělocvičny, klubovny či kanceláře. V příštím roce by kraj chtěl vybrat dodavatele stavby s tím, že celková revitalizace za 1,75 miliardy korun bude dokončena v roce 2026.

Ze tří příchozích nabídek na bourací práce ve dvoře městských lázní vybral kraj tu v hodnotě za bezmála šest milionů korun. „S výsledkem jsme spokojeni. Staveniště bude předáno bezprostředně poté, co podepíšeme s dodavatelem smlouvu a ta nabyde účinnosti. Pak má dodavatel tři měsíce na plnění smlouvy tedy na samotné bourání ve vnitrobloku,“ přiblížil náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Martin Záhoř (ANO).

Výstavní prostory galerie i tělocvična, lidé se mohou seznámit se studií obnovy zchátralých lázní

Jak by se měly proměnit prostory městských lázní, které posledních 30 let jen chátrají? Na to odpovídá výstava před Západočeským muzeem v Plzni. Zájemci se na desítce panelů dozvědí, že například z bývalého bazénu vznikne společenský sál pro 550...

Až do 16. listopadu může veřejnost prostřednictvím výstavy před Západočeským muzeem načerpat představu o tom, jak se lázně promění. Architektonickou studii zpracovalo pražské studio Evy Heyworthové. Postup kraje nicméně desítky architektů ostře kritizovaly. Psali jsme ZDE„Jsme si vědomi náročnosti revitalizace a jisté kontroverze, kterou vyvolala. Přesto věřím, že nové prostory galerie, společenský sál a prostory a tělocvičny pro zájmové spolky budou plně vytížené a setkají se s pozitivními ohlasy. Jde nám všem o společný cíl, a to vrátit historické budově její pomyslný lesk a spojit jej s moderními trendy využití,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

„Nejtěžší bylo najít cestu, jak tam vrátit něco z historie, dohodnout se s památkáři a dále to, jak tam naskládat ten program, protože je na metráž strašně obsáhlý. Zastavujeme kompletně všechno, co můžeme, jak v rozloze, tak do hloubky i výšky," řekla Eva Heyworthová. Na návrhu pracovala od konce ledna se 17 lidmi včetně stavařů. Složité podle ní bylo proměnit památku na kulturní a společenský objekt, když byla postavená jako jednoúčelová s lázněmi, vanami a masážními stoly. Výstavním atriem, které všechny tři budovy propojuje, se podle architektky povedlo oddělit nové objekty. Místo původního jednoho vstupu tam budou tři, sál a galerie mají dvoupatrovou vstupní halu.

Galerie má čtyři patra, každé o ploše 520 metrů čtverečních, místnosti budou pět metrů vysoké a za nimi kanceláře v šesti patrech. Ve druhé menší přístavbě směrem k budově policie budou tři tělocvičny a horní patro bude také pro galerii. V nové střeše nad galerií bude dvoupatrový společenský sál pro 100 lidí. Ve staré budově bude kromě vstupů velký sál s ochozem v místě bývalého bazénu, pod ním sklady a dále zázemí pro účinkující a menší provozy.

Budovu v roce 2007 získala společnost TWB Praha za zhruba 24 milionů korun. Z lázní chtěla udělat hotel. K ničemu ale nedošlo. V objektu donedávna fungovalo pouze paintballové hřiště, jehož nájemné činilo 25 tisíc korun ročně. Plzeňský kraj loni v říjnu budovu koupil za 120 miliónů.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Městské lázně, bývalé lázně, Plzeňský kraj, historická památka, oprava chráněné památky, demolice, bourací práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Tuháček

Stavba dalšího nesmyslu v centru města, zbytečnost jako galerie, a provoz zase bude hradit město, bravo ANO, Stan a Piráti a vlečka Pro Plzeň.

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 14:45Odpovědět

Karel Poláček

Městské lázně v Plzni - příklad moudrého nakládání polistopadových mocipánů s městským majetkem. A co bude s dalšími velkými budovami ve městě, které jsou již i více než deset let prázdné a nijak využívané. Že by se zase prodaly za hubičku nějakému zahraničnímu "investorovi", aby se po řadě let - až se někdo probudí - za mnohonásobně vyšší cenu nakupovaly zpět?

Středa, 8. listopadu 2023, 07:41Odpovědět

Jan Strapina

Není to škoda vyhodit tolik prachů na takovou pojebanou barabiznu?!A památkáři at jdou do píče,nemá to vůbec žádnou hodnotu!!!!

Středa, 8. listopadu 2023, 01:43Odpovědět

Už brzy obsadí vnitroblok zchátralých městských lázní těžká technika, bourací práce vyjdou na šest milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.