Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Kraj o diskuzi a kritiku k opravě městských lázní nestojí, stěžují si architekti

Velkou kritikou nešetří desítky architektů vedení Plzeňského kraje a jeho přístup k opravě památkově chráněné budovy městských lázní v centru Plzně. Nepřesvědčilo je ani setkání, které kraj zorganizoval. Stále apelují na to, aby byla vypsána veřejná soutěž na rekonstrukci této budovy, jež posledních 30 let jen chátrala. Zvolený postup krajského úřadu považují za důkaz, že jde pouze o to stavbu urychlit. Hejtman i další politici, ale stále opakují a zdůrazňují, že postupují přesně podle zákona.

Diskuzní panel pro odbornou veřejnost uspořádal Plzeňský kraj zejména proto, aby došlo k přímé diskuzi se signatáři otevřeného dopisu, který postup kraje ostře kritizoval. Jejich názor se ale ani po tomto setkání nezměnil. Podle téměř 20 zúčastněných architektů kraj o skutečnou debatu a kritickou reflexi nestojí. Představitelům kraje i autorům studie představili dle nich příklady dobré praxe u přestaveb podobných typů objektů v rámci ČR i v zahraničí. Všechny tyto projekty měly jedno společné – vzešly z veřejné soutěže.

Plzeňský kraj začal vyklízet bývalé lázně v centru Plzně, památkově chráněná budova  30 let chátrala

Bývalé městské lázně v Plzni, které 30 let chátraly, nechává Plzeňský kraj vyklidit, vyčistit a pokračuje tam stavebněhistorický průzkum. Kraj, který loni v říjnu památkově chráněnou budovu z roku 1931 koupil za 120 milionů korun, také připravuje...

 

„Je to jen váš názor. My postupujeme podle zákona.“

„O tomtéž jsme se posléze rovněž snažili vést diskuzi. Vedení kraje však naši obhajobu architektonické soutěže coby adekvátního způsobu pro nalezení nejlepšího řešení zadání, kterou svými stanovisky podpořily jak Česká komora architektů (ČKA), tak i Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), považuje pouze za náš názor. Zástupci kraje mají názor jiný, podle nich stejně relevantní,“ komentuje průběh setkání jeden z iniciátorů dopisů Petr Klíma.

 „Je to názor části odborné veřejnosti, nejsou tam zastoupeni všichni architekti. Ale my postupujeme jednoznačně podle podle zákona a pravidel, která jsou," reagoval na otevřený dopis již dříve hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj jde o odbornou diskusi. Kraji se ukázalo jako nejefektivnější využít na tento typ rekonstrukce metodu Design & Build (navrhni a postav), uvedl.

Zchátralé městské lázně projdou obří proměnou, vznikne tam sál pro stovky lidí i depozitář

Tři dekády městské lázně v srdci Plzně jen chátraly. Za pár let by v nich ale měla najít nové zázemí Západočeská galerie a krajské organizace. Opravy by měly podle odhadů vyjít až na 1,5 miliardy korun. Kromě přestavby dostanou lázně i další...

 

Podle předsedy ČKAIT Roberta Špalka se metoda Design & Build se aplikuje spíše na dopravní, liniové stavby, kde jsou uživatelské a technické parametry jednoznačně definovatelné. „U kulturních staveb a jejich adaptací – a tím spíš u budovy měřítka a významu bývalých městských lázní – však nemá u nás ani v zahraničí precedens. Jsme zklamaní, že představitelé kraje na této metodě stále trvají, aniž by ji byli schopni přesvědčivě obhájit,“ dodali signatáři Martin Leška a Aleš Kubalík.

„Apel na vypsání soutěže, která se v tisících případů v Česku i v zahraničí osvědčila coby řešení procesně poctivé, transparentní a v posledku i hospodárné, si vykládá jako osočení z něčeho nezákonného. Vůči našim argumentům kritizujícím dosavadní postup 'napřímo' zaměstnat autorku projektu i s jejím týmem se představitelé kraje hájí tím, že postupují zcela legálně. Jako by nám občanům mělo postačovat, že veřejná instituce pouze dodržuje hranice zákona,“ nešetří kritikou další architekt a iniciátor otevřeného dopisu Marek Marovič.

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně

Pondělí, 5. prosince 2022, 16:21

FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
FOTOGALERIE: Zchátralé městské lázně v centru Plzně
 

Hraje se o čas

Dle architektů kraj sám přiznal, že zásadní roli v celé věci hraje čas a že je zapotřebí spěchat. Nebude-li realizace záměru spuštěna včas, nebude vůbec. „Uspořádání soutěže, která by obnášela přibližně šest měsíců, kraj odmítl s argumentem o hospodárnosti. Při údajné každoroční inflaci ve výši 15 nebo 20 procent je podle jednatele Kulturního centra Plzeňského kraje Hynka Glosera zapotřebí se do stavby pustit co nejdřív. Inflace nicméně klesá, stejně jako ceny některých stavebních materiálů,“ zdůrazňuje architekt Bohuslav Strejc. Dále dodal, že spěch a úsporu času v řádů měsíců nelze obhájit u stavby, která bude formovat část nábřeží v centru města desítky let a která se stane jednou z nejvýznamnějších i nejviditelnějších staveb ve městě. „A která se má stát vizitkou kulturní vyspělosti celého kraje doma i v zahraničí,“ dodává.

Kraj chce opravit zchátralé lázně do roku 2026, už letos vyčlenil 100 milionů korun na studii úprav, demolici přístavby kotelny a na přípravu soutěže na dodavatele obnovy, která by měla být vyhlášená již zmíněnou metodou Design & Build do konce roku. Zakázku za dvě miliardy svěřil napřímo jednomu zpracovateli, konkrétně architektce Evě Heyworthové.  Kraj ji považuje za velmi renomovanou architektu, která připraví kvalitní podklady pro veřejnou zakázku.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky městské lázně, oprava památkově chráněné budovy, historická památka, Česká komora architektů, Plzeňský kraj, otevřený dopis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj o diskuzi a kritiku k opravě městských lázní nestojí, stěžují si architekti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.